Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Football Leaks skandalları sürüyor: Bir Portekizli, bilgileri sızdırdığı iddiasıyla Macaristan’da tutuklandı

Football Leaks skandallarını gün yüzüne çıkaran Mediapart’ın haberine göre, Rui Pinto isimli 30 yaşında bir Portekiz vatandaşı, veri hırsızlığı ve gaspa teşebbüs şüphesi ile Macaristan’da tutuklandı. Olay, Portekiz adaletinin talebiyle gerçekleşti. Pinto’nun avukatları, “futbol dünyasındaki suç eylemlerinin ortaya çıkmasında katkısı olan önemli bir muhbire” yöneltilen suçlamalara karşı harekete geçti.

Portekiz emniyeti ve başsavcılığının 17 Ocak 2019 Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Pinto “ağır gasp teşebbüsü” ile “verilere yasal olmayan yollardan erişim” ve “sırların ihlali” suçlarını işlediği şüphesiyle tutuklandı. Avukatları ise bu iddiaları reddederek, Pinto’nun Football Leaks skandallarını ortaya çıkardığı için alelacele üretilmiş iftiralarla suçlandığını savundu.

Football Leaks, gazetecilik tarihinin en büyük ifşası olarak görülüyor ve 70 milyondan fazla belgeyi içeriyor. Football Leaks belgeleri “John” takma adlı bir muhbir tarafından ilk olarak Alman Der Spiegel dergisine ulaştırılmıştı. Fransız medya platformu Mediapart’ın Avrupa Araştırmacı İşbirlikleri (EIC) konsorsiyumuyla birlikte açığa çıkardığı skandallar; futbol endüstrisindeki ağır suçların ve suç ağlarının açığa çıkmasında büyük rol oynadı. İlk araştırma sonuçları Aralık 2016’da yayınlanmış, ikinci perde Kasım 2018’de açılmıştı.

Futbol dünyasını sarsan suç iddiaları: vergide sahtecilik, ayrımcılık, tecavüz…

Skandalların “birinci sezonunda”; Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Angel Di Maria gibi yıldızların ve Jorge Mendes, Mino Raiola, Marcelo Simonian gibi dünyanın en güçlü menajerlerinin büyük miktarlarda vergi kaçırma eylemleri kamuoyuyla paylaşılmıştı. “İkinci sezonda” ise PSG ve Manchester City’nin finansal suçları, PSG’deki etnik ayrımcılık, AS Monaco’da işlenen alçaltıcı suçlar ortaya çıkarılmıştı. Bunun yanında, UEFA ve FIFA çatısı altında gerçekleşen çocuk oyuncuların suiistimali, Katar’ın casusluk eylemleri ve Avrupa’nın dört büyük kulübünden müteşekkil bir kartelin varlığı masaya yatırılmıştı.

İfşalar sonucunda Avrupa’nın pek çok ülkesinde yargı mekanizması harekete geçmişti. Fransa’da Ulusal Maliye Ofisi (PNF), pek çok futbolcuya karşı vergide sahtecilik suçundan 2016 ve 2018’de dava açmıştı. Ayrıca Paris Ofisi, 2018 Kasım’ında etnik ayrımcılık suçlamasıyla PSG’yi mahkemeye verdi. İsviçre’de FIFA Başkanı Gianni Infantino’ya karşı dava açıldı. İspanya’da, içlerinde Angel Di Maria’nın da bulunduğu pek çok futbolcu vergide sahtecilikten milyonlarca euroluk para cezasına çarptırıldı. Football Leaks aynı zamanda, Cristiano Ronaldo’nun ABD’de genç bir kadına tecavüz ettiği iddiası sonucunda hukukî sürece dahil edilmesini sağladı.

Suçlamanın ucu Türk-Kazak oligarklara ve Trump’a dek uzanıyor

Edward Snowden ve Hervé Falciani’ye de danışmanlık etmiş olan avukat William Bourdon, Rui Pinto ile tutuklamadan hemen önce görüştüğünü belirtti. Bourdon, Pinto hakkında şöyle konuştu: “Burada; futbola gönül vermiş ve bu sebeple futbol dünyasını ve futbolun imajını kirletmesini önlemek için, tanık olduğu suç niteliği taşıyan eylemleri ortaya çıkarmaya karar vermiş genç bir Portekizli söz konusudur.”

Rui Pinto ayrıca, adlî konularda destek sunan ve muhbirleri koruma alanında uzman Fransız-Amerikan Vakfı The Signals Network’un desteğini aldı. Pinto’nun avukatları, şu an için müvekillerinin suçlamalar hakkında yorum yapmak istemediğini bildirdi.

Pinto’ya karşı bir başka suçlama da Doyen Sports şirketinden geldi. Futbolcu transferinde uzmanlaşmış bir yatırım şirketi olan Doyen Sports, 2015’te Portekiz’de açılan bir veri hırsızlığı davasının başrolünde. Mediapart ve EIC’deki ortakları, Aralık 2016’da Doyen’in offshore hesaplarından yararlanarak futbolcu transferi yapmak ve Real Madrid kulübü başkanının yatağına hayat kadını koyarak şantaj girişiminde bulunmak gibi suçlarını açığa çıkarmıştı. Doyen’in Donald Trump ile finansal bağlantıları ve şirketi kontrol ettiği söylenen Türk-Kazak oligarklarla mafyatik bağları bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.