Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın kritik Ulusa Sesleniş konuşmasında öne çıkanlar

ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yeni yasama yılının açılışını simgeleyen Ulusa Sesleniş konuşmasını yaptı. Meksika sınırına yapılması planlanan duvar, Suriye ve Afganistan’dan çekilme, Kuzey Kore ve Çin ile görüşmeler gibi pek çok kritik konudan bahseden Trump’ın konuşması yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Ulusa Sesleniş konuşması için danışmanlarıyla sıkı bir hazırlık yapan Trump beklenenden daha planlıydı. 

Suriye’den çekilme kararı ve maliyetli Ortadoğu 

Trump, Aralık 2018’de ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklamış ve bu ani kararı kendi partisi dahil pek çok kişi tarafından ‘bölgede istikrarsızlık’ yaratacak ani bir çekilme olarak eleştirilmişti.  

Trump konuşmasında “Suriye’de yaklaşık 52 bin kilometre kareyi kontrol ediyordu. Bugün bu bölgenin neredeyse tamamını o kana susamış katillerden kurtardık. Şu anda IŞİD’in kalıntılarını yok etmek için müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz, artık kahraman savaşçılarımızın Suriye’den yuvalarına dönme vakti geldi” dedi. 

Önceki açıklamalarında sert bir çekilmeden bahsederken aldığı tepkiler sonucu Trump’un bu söylemini biraz daha yumuşattığı düşünülüyor.  

“Askerlerimiz neredeyse 19 yıldır Ortadoğu’da savaşıyor. Ortadoğu’daki savaşlara 7 trilyon dolardan fazla para harcadık. Büyük uluslar sonu gelmeyen savaşlar yürütmez” diyen Trump Ortadoğu politikasını maliyetli buldu.  

İran’la ilgili sert açıklamalar yapan Trump, “Benim yönetimim, dünyanın teröre en fazla destek veren ülkesi olan İran ile yüzleşmede de kararlı davrandı. Bu yozlaşmış diktatörlüğün hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olmaması için ABD’yi felaket bir nükleer anlaşmadan çektim, ardından da şimdiye kadarki en sert yaptırımları getirdik” dedi.

“Taliban dahil Afganistan’da yapıcı görüşmeler sürüyor”

Trump, Afganistan’dan da asker çekileceğini açıklamış ve tepki toplamıştı. “ABD yönetimi, Taliban dahil Afganistan’daki gruplarla yapıcı görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu görüşmelerde ilerleme sağladıkça, bu ülkedeki asker sayımızı azaltabileceğiz” diyen Trump kararlılığını tekrarladı. 

Trump, “Bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı bilmiyoruz, fakat on iki yıldır süren savaşın ardından en azından barış için girişimde bulunma zamanının geldiğini biliyoruz” diyerek yine sonsuz maliyetli savaşlardan şikayet etti. 

“Sosyalist Maduro rejiminin gaddarlığını kınıyoruz” 

Venezüela’da muhalefet lideri Juan Guaido’yu, hükümet başkanı olarak tanıyan Trump, “Sosyalist politikalarıyla Güney Amerika’nın en zengin ülkelerinden birini fakir ve sefil bir hale dönüştüren Maduro rejiminin gaddarlığını kınıyoruz” dedi. 

Trump ayrıca, “Amerika’nın asla sosyalist bir ülke olmayacağına dair kararlılığımızı bugün bir kez daha ortaya koyuyoruz” hatırlatmasını yaptı. 

“Ben seçilmeseydim şimdi Kuzey Kore ile savaştaydık”

Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 27-28 Şubat’ta Vietnam’da ikinci bir görüşme gerçekleştireceklerini de duyurdu. “Eğer başkan seçilmemiş olsaydım, ABD şu anda Kuzey Kore ile büyük bir savaş içerisindeydi” diyen Trump, Kuzey Kore ilişkilerini iyi götürdüğünü söyledi.

“Beni destekleyenler Meksika sınırına duvar için oy verdi”  

Beklendiği gibi, Başkanın konuşmasının önemli bir kısmı Meksika sınırına yapılması planlanan duvar hakkındaydı. Konuşması boyunca Amerika halkının güvenliği için duvarın önemini anlatan Trump, “Ulusal bir acil krizi çözmek için Cumhuriyetçiler ve Demokratların işbirliği yapması gerektiğini” belirterek Kongre’den pozitif bir yaklaşım beklediğini söyledi. 

Ulusal acil durum ilan ederek Kongre onayı almadan duvarı inşa edeceğini defalarca tekrarlayan Trump, Ulusa Sesleniş konuşmasında böyle bir açıklamada bulunmadı. “Beni destekleyenlerin çoğu Meksika sınırına duvar örülmesi için bana oy verdi. O duvarın inşasını sağlayacağım. En basit tabirle duvarlar işe yarar ve hayat kurtarırlar” diyen Trump, bir yandan da duvar ısrarını sürdürerek üstü kapalı tehditlerine devam etti.  

Siyasilere yönelikse, “Zengin politikacılar sınırlarımızın açık kalmasını isterken kendileri duvarların ve korumaların arkasında yaşıyor. Yasa dışı göçün maliyetini ödeyenler ise çalışan ABD’liler oluyor” dedi. 

Trump, “Büyük ve organize göçmen kafileleri sınırlarımıza doğru ilerliyor. 3750 askerin daha güney sınırlarımıza ilerlemesi emrini verdim” diyerek durumun aciliyetini anlattı.

Çin ile yaşanan ticaret savaşları 

Çin ile yapılması planlanan ticaret anlaşmasıyla ilgili “Bu anlaşma Çin’in istihdam ve servet hırsızlığına bir son vermeli” diyen Trump, Pekin yönetimiyle müzakerelerin ‘agresif bir şekilde’ yürütüldüğünü söyledi. 

“Bugün Hazine Bakanlığımız, daha önce tek kuruş alamadığımız bir ülkeden her ay milyarlarca dolar alıyor” diyen Trump, Çin politikalarını övdü. 

“Geç dönem kürtaj yasaklanmalı” 

Trump, liberaller ve muhafazakârlar arasında sert bir tartışma konusu olan kürtajla ilgili olarak “Doğmuş ya da doğmamış her bireyin haklarını savunmak adına Kongre’den geç dönem kürtajların yasaklanması için hazırlanacak yasal düzenlemeyi geçirmesini talep ediyorum” dedi.

Trump bebeklerin annelerinin karnında acıyı hissedebildiğini söyleyerek, “Tanrı’nın bahşettiği hayatı korumalıyız” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.