Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela devletine ait petrol şirketinin milyonlarca doları, Bulgaristan’da küçük bir bankaya aktarıldı

Venezüela devletine ait petrol şirketinden milyonlarca doların Bulgaristan’daki küçük bir bankaya aktarıldığı ortaya çıktı. Kara para aklama işlemi olduğu düşünlen işlemlerle ilgili soruşturma başlatıldı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Bulgaristan hükümeti, başkent Sofya’da yapılan konferansta bankadaki şüpheli hesapları dondurduğunu, diğer hesapların da incelenmeye alındığını ancak paranın önemli bir bölümünün çoktan Bulgaristan dışına transfer edildiğini açıkladı.

Suçlamaların Petróleos de Venezuela (PDVSA) üzerinde yoğunlaştığı süreç, ABD istihbaratının desteğiyle yürütülüyor. Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu derin bir politik krizin içine itmeye çalışan Trump yönetimi, şirkete yakın zamanda yaptırım uygulama kararı da almıştı.

Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Dimitar Georgiev, hortumlanan miktarla ilgili olarak, “Tam miktardan emin değiliz ama milyonlarca euro olmalı” dedi.

Yetkililer, suçlamaların yöneltildiği bankanın ismini ve işin içinde kaç kişi olduğunu açıklamaktan kaçınırken, transferlerin üçüncü şahıslar adına açılmış hesaplardan yapılmış olabileceği konuşuluyor. Hesapların, Bulgaristan ve başka ülkelerin vatandaşlığına sahip olan ama şu an Bulgaristan sınırlarında bulunmayan birinin adına açılmış olduğu belirtiliyor.

Sofya’daki ABD Büyükelçisi Eric Rubin, “Hükümetimiz, Venezüela halkının servetinin çalınmaması için Bulgaristan ve diğer Avrupa Birliği üyeleri ile işbirliği içinde çalışıyor” diye konuştu.

Venezüela muhalefetine göre bu olay PDVSA’nın ilk vukuatı değil. Son yıllarda şirketin 30 milyon dolarının kaybolduğu iddia ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.