Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın göç politikaları sonuç vermedi: Son bir ayda 80 bin göçmen

İçinde olduğumuz mali yılda, ABD ve Meksika’nın güneybatı sınırını geçen mültecilerin sayısı rekor kırdı. ABD’ye yapılan sınırsız girişlerin sayısı geçtiğimiz yılın neredeyse iki katına çıktı. Böylece, Trump yönetiminin agresif göç politikalarının ABD’ye göçü engelleyemediği ortaya çıkmış oldu. 80 bine yakın mülteci, şubat ayında ülkeye izinsiz olarak girdi. Oldukça katı politikalar geliştirilmesine rağmen, yoksulluktan ve şiddetten kaçan binlerce aile için ABD cazibesini hâlâ koruyor.

Gümrük ve Sınır Koruma Komiseri Kevin K. McAleenan, salı günü gazetecilere verdiği demeçte, sınırdan geçmeye çalışanları gözaltına alıp işlemlerini yapmaları gereken sistemin kapasitesini çoktan aştığını ve artık kırılma noktasına dayandığını söyledi.

Kapasitelerinin çok üstünde bir insan trafiğiyle uğraşmakta yetersiz kalan sınır karakollarının ve göçmenlerin tıbbi ihtiyaçlarını sağlayan grupların sayesinde göçler hâlâ devam ediyor. Bazen günde iki binden fazla kişi otobüslerle sınıra geliyor.

Sınırda kendi rızasıyla teslim olarak yasal iltica haklarını talep eden göçmenlerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor.

McAleenan, bunun bir sınır güvenliği sorunu olduğu kadar insanlık krizi olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump ise, açıklanan bu son sayıları, inşa etmeyi planladığı Meksika duvarını meşrulaştırmak için kullanmaya çalışıyor. Göç araştırmacılarına kulak verilirse, duvarın inşa edilmesi göçleri azaltmayacak, sadece yavaşlatacak. 

Son yirmi yılda, Meksika’yla güneybatı sınırındaki tutuklamaların sayısında düzenli bir düşüş yaşanmıştı. Ancak geçen ekim ayından itibaren tekrar yükselişe geçti. Göçmenlerin büyük bir çoğunluğunu aileler oluşturuyor. 

Açıklamalara göre 50 binden fazla yetişkin, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza İdaresi gözetimi altında. Bu da şimdiye kadar olan en yüksek sayı. Trump yönetimi, bazı bölgelerde göçleri engelleyebilmiş olsa da göçmenler hâlâ yoldalar ve yolculuk sırasında yaşayacakları tüm zorluklara rağmen sınırı aşmakta oldukça kararlı görünüyorlar. 

Geçen yıla oranla kuzey sınırındaki tutuklamalar yüzde 97 artarken, yerleşim alanlarına birkaç saat kala sınır devriyesine teslim olanların sayısı ise neredeyse 10 katına çıktı.

Sınır ihlalinden dolayı tutuklanan göçmenlerin sayısı Clinton döneminde 2 milyonken, 2018’de 400 bine kadar düşmüştü. Yalnızca ekimden bu yana ise tutuklama sayısı 300 bine dayandı.

Bu son göç dalgasının öncekilerden en büyük farkı, artık ailelerin hep birlikte ülkelerinden kaçması. Daha önceden göçmenlerin büyük çoğunluğunu yetişkin erkekler oluşturuyordu. Trump yönetimi ise bu yeni durumla baş etmek için sıfır tolerans politikası kapsamında ailenin yetişkin üyelerini hapishaneye, çocuklarını ise onlardan ayırarak gözetim merkezlerine gönderme kararı almış fakat gelen tepkiler sonucunda geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Şekil değiştirerek artan bu yeni göç dalgasının, göçmenler ve ABD için nasıl sonuçlanacağı ise henüz tahmin edilemiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.