Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da muhalif lider Guaido’ya soruşturma: Ülkeyi vuran elektrik kesintilerinden sorumlu tutuluyor

Venezüela geçen haftadan bu yana ülkenin genelini etkileyen elektrik kesintileriyle başa çıkmaya çalışıyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise elektrik kesintilerini bir sabotaj olarak değerlendirip bunun arkasında ABD’nin ve muhalif lider Juan Guaido’nun olduğunu söylüyor.

Juan Guaido

Venezüela bir süredir sosyal, politik ve ekonomik krizlerle başa çıkmaya çalışıyor. Son olarak ülkenin bütününü etkileyen elektrik kesintileri insanların yaşamını daha da zorlaştırdı. Bunun ardından Başsavcı Tarek William Saab, 12 Mart günü muhalif lider Juan Guaido’ya elektrik sabotajı gerekçesiyle bir soruşturma açtı. Başsavcı Saab yaptığı basın açıklamasında “Venezüela’da elektrik sisteminin sabote etmedeki muhtemel rolü nedeniyle Juan Guaido’ya soruşturma açtığını” ifade etti.

Ülke 6 gündür karanlıkta

Venezüela’da hayatı durma noktasına getiren elektrik kesintisi geçen perşembe akşamı başlamıştı. Başkent Caracas’ta bazı noktalarda elektrik yeniden verilse de bu durum toplumun büyük geneli için halen kaotik bir durum oluşturuyor. Sivil toplum kuruluşlarından yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar jeneratör desteği bulunmayan ya da eksik olan bazı hastanelerde 15 kişinin elektrik kesintilerinden dolayı hayatını kaybetti. Ancak Sağlık Bakanı Carlos Alvarado tüm bu iddiaları reddetti.

Başkan Maduro ise bu kesintilerin arkasında ABD’nin ve muhalefetin olduğunu belirtti. Maduro’ya göre, Guri Barajı’ndaki hidroelektrik santraline bir saldırı var. Maduro bu eletkrik kesintisi ile toplumun umutsuzlaştırılmaya çalışıldığını ve bu sayede ABD’nin ve muhalefetin bir süredir yapmak istediği insani yardımları gerçekleştirmek istediğini söyledi. Maduro bu insani yardımlarla ülkeye askeri müdahale yolunun açılmasının amaçlandığını iddia etti.

Guaido ise Maduro’nun iddialarını “Hollywood senaryosu” diye niteleyerek, kesintilerin otoritelerin yozlaşması sonucu geldiğini ifade etti. Ardından kendisini destekleyenleri bu durumu protesto etmek için sokağa çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.