Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de bir “reality show”da ilişkisiyle ilgili yalan makinası testinden geçemeyen konuk intihar etti

İngiltere’de bir televizyon programının konuğu, sevgilisine sadık olup olmadığıyla ilgili yalan makinasına girdi. Testten geçemeyen 63 yaşındaki konuk, program yayınlanmadan önce intihar etti. Program yayından kaldırıldı.

14 yıldır devam eden Jeremy Kyle Show, İngiltere’nin en popüler gündüz kuşağı televizyon programlarından biriydi. Konukların sorunlarının konuşulduğu programda sunucu Jeremy Kyle konukları açıkça (hatta kimi zaman agresifçe) eleştiriyordu. Yalan makinası ve DNA testleri, programın olmazsa olmazlarıydı. Programa geçtiğimiz haftalarda, 63 yaşındaki Steve Dymond katıldı. Sevgilisine sadık olup olmadığının anlaşılması amacıyla yalan makinası testine giren Dymond, testten geçemedi. Dymond, çekimlerden bir hafta sonra, program henüz yayınlanmadan ölü bulundu. İngiliz polisi, Dymond’ın ölümüyle ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi. Programın yayınlandığı ITV kanalı ise, programın bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı.

İngiltere’nin en popüler gündüz kuşağı programlarından Jeremy Kyle Show, 14 yıldır devam ediyordu.

Dymond’ın ölümü, İngiltere’de kişisel konularda agresif konuşmaların yapıldığı “reality show”larla ve medya kuruluşlarının konukları koruma sorumluluğuyla ilgili tartışmalara yol açtı. Programın bazı eski konukları ise haksız bir suçlama yapıldığını söyleyerek programı savundu.

Programın  durdurulması, siyasetçiler ve terapistlerden gelen tepkileri susturmaya yetmedi, hatta üst düzey siyasetçiler de konuya dahil oldu. İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü “Yayıncılar ve medya şirketleri konuklarının ve izleyicilerinin akıl sağlığıyla ilgili sorumluluk sahibi olmalıdır” açıklamasında bulundu.

Programın kalıcı olarak bitirilmesi kararı, “reality show” katılımcılarına programdan sonra verilmesi gereken bakımla ilgili incelemeler sonrası verildi. Programın bitirildiğini açıklayan yayın yöneticisi, kanalın başka projelerde yine sunucu Jeremy Kyle ile çalışacağını söyledi.

2007 yılında programın konuklarından biri, aşk hayatında rakibi olarak gördüğü birine kafa atmaktan cezaya çarptırılmıştı. Mahkeme, saldırgan kadar programı da suçlu bulmuştu. Savcı, “Bu programın amacı hayatı karmaşık olan, işlevsiz durumdaki insanlarda hastalıklı ve depresif hali teşhir etmek” demişti. 2008 yılında da çocuğunun babası olmadığını programdan öğrenen bir adam, eşinin başına silah dayamıştı.

Daha önce yaşanan olaylardan sonra yayın hayatına devam etmeyi sürdüren Jeremy Kyle Show’la ilgili son yaşananların yankısı sürecek gibi görünüyor. Programın bitirilmesi için kampanyalar sürdürülüyor. Fakat tam tersini düşünenler de var. Programı savunanlar, bu program sayesinde ailelerin birleştiğini, bağımlılar için yardım bulunduğunu ve çocuklara ilham verici hikayeler anlatıldığını söylüyor. Muhafazakar bir siyasetçi olan ve programın bitirilmesi için kampanya yürüten Charles Walker ise şöyle diyor: “İnsanlar kendilerine sahip çıkamıyorsa, biz onlara mukayyet olmak zorundayız.”

Kaynak: NY Times, The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.