Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

220 yıllık efsanevi Ortaçağ birası Grimbergen Abbey geri dönüyor

Grimbergen Abbey biraları keşişler tarafından en son üretildiğinde, ABD yalnızca 20 yıllık bir devletti. Biranın üreticisi olan Norbertine Manastırı, efsanevi Ortaçağ birasını orijinal tariflere ve talimatlara bağlı kalarak tekrar üretmeye başladı.

Belçika’daki Norbertine Manastırı 1128’deki kuruluşundan itibaren, yüzyıllar boyu bira üretimiyle ilgilenmişti. Manastır, 1798’de Fransız devrimcileri tarafından yakıldıktan sonra tekrar inşa edildiyse de bira üretimi durdurulmuştu. Çünkü yangında bira imalathanesiyle birlikte tüm tariflerin de yandığı düşünülüyordu. Yüzyıllar sonra bazı keşişlerin yangından önce duvarlarda delikler açarak tarif defterlerinin bir kısmını kurtarmayı başardıkları ve arşive kaldırdıkları ortaya çıktı. Tarif defterleri bulunduktan sonra, Norbertine Manastırı bira üretimine geri dönmek için kolları sıvadı. 

İsmini manastırın bulunduğu Brüksel’in kuzeyindeki köyden alan Grimbergen Abbey biralarının tekrar üretileceği haberini, Norbertine Manastırı Başrahibi Karel Statutemas şöyle duyurdu: “Bira her zaman manastır yaşamının bir parçasıdır. Bugün de ürettiğimiz biralar bizim için bir gurur kaynağı.”

Norbertine Manastırı Başrahibi Karel Statutemas, yüzde 10,8 gibi yüksek bir alkol oranına sahip biranın fazla tüketilmemesi uyarısında bulunuyor.

Stautemas dört yıl süren araştırmanın ardından elde ettikleri tadın, Norbertine Manastırı’nda üretilen biraların tadına çok benzer olduğunu söyledi ve fazla tüketilmemesi için uyardı. Çünkü bu biralar, yüzde 10,8 gibi yüksek bir alkol oranına sahip. Grimbergen Abbey biralarının formülü, diğer Ortaçağ biralarından oldukça farklı. Tarifinde fermente edilmiş otlar yerine şerbetçiotu var. Bu da, Norbertine Manastırı keşişlerinin bira üretimi konusunda, yaşadıkları çağın ötesinde olduklarını gösteriyor.

Statutemas üretim süreci hakkında, “Tarif defterleri elimize geçtiğinde kimse onları okuyamadı çünkü tarifler Latince ve eski Flemenkçe olarak yazılmış. Tarifler, gönüllüler aracılığıyla tercüme edildi. İçerik listelerini, kullanılan özel ot çeşitlerini hatta kullanılan şişe ve fıçı türlerini bile inceledik” diye konuştu. 

Bu yeni ama eski manastır birası, şimdi Carlsberg firması ile anlaşma yapmaya hazırlanıyor. Biranın dünya pazarına girmesi hedeflendiği için formülü biraz değiştirilmiş. Başrahip Stautemas bunun sebebini, insanların damak zevkinin yüzyıllar içinde değişmiş olması diye yorumluyor. Carlsberg’deki üretim sorumlusu Marc-Antoine Sochon ise orijinal tariflerdeki biranın tadının ‘sıvı ekmek’ gibi olduğunu söylüyor: “Bu yüzden orijinal tarife tamamen sadık kalamazdık.”

Manastırdaki keşişler, ürettikleri biraların ticarileştirilecek olmasından memnun. Çünkü biranın telif hakkından elde edecekleri gelirle keşişlerin yaşam standartları iyileştirilecek ve ihtiyacı olan kişilere daha fazla yardım ulaştırılabilecek.

Grimbergen Abbey birasının piyasaya çıkacağı tarih henüz belli değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.