Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da rekor hakaret davası tazminatı: 2,9 milyon dolar

Oscar ödüllü Avustralyalı aktör Geoffrey Rush, medya patronu Rupert Murdoch’un sahibi olduğu Nationwide News’e karşı açtığı hakaret davasından 2,9 milyon dolar kazandı. Bu, Avustralya tarihinde tek kişiye ödenen en yüksek tazminat miktarı.

“Zoraki Kral,” “Karayip Korsanları” ve “Shine” filmleriyle tanınan Geoffrey Rush, bir oyunda başrolü paylaştığı kadın rol arkadaşı Eryn Jean Norvill’e uygunsuz davranışlarda bulunduğu yönündeki iddialar yüzünden tacizle suçlanmıştı.
Bu süreçte Rush’a yöneltilen suçlamalar sürekli gündemde tutuldu, bazı gazeteler aktörden “sapık” ve “cinsel istismarcı” olarak bahsetmişti. Suçlamaları reddeden Rush ise iddiaları gündeme getiren Nationwide News’a 20 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Bugün (perşembe) günü görülen duruşmada, geçmiş ve gelecekteki ekonomik zararları da göz önünde bulundurarak Rush’a 2,9 milyon dolar ödenmesine karar verildi. Bu rakam yine de Avustralya için bir rekor.

Rush’ın avukatı Matt Collins davanın kazanılmasını zafer olarak tanımladı: “Davayı kazanmış olsak da bir insanın saygınlığına verilen zarar parayla karşılanabilir mi? Bunun sorgulanması lazım.”

Davada Rush’ın avukatı, Nationwide News’e haberleri silmeleri ve özür dilemeleri için daha önce 50 bin dolar teklif ettiklerini de açıkladı.

Aktris Yael Stone, geçen aralık ayında Telegraph’a verdiği röportajda, 2010-11 yıllarında Sydney’de sahnelenen bir oyunda rol arkadaşı Geoffrey Rush’ın kendisini taciz ettiğini açıklamıştı. İddialara göre Rush, Stone’un önünde çıplak dans etmiş ve erotik mesajlar atmıştı. Rush ise, iddiaları kesin bir şekilde reddederek, “gerçeklerin çarpıtıldığını” söylemişti.

Telegraph, Rush’ın davasında Stone’un iddialarının da göz önünde bulundurulmasını talep etti ama bu talep hakim tarafından reddedildi. Bu yüzden, Rush hakkındaki tartışmalar hâlâ devam ediyor.

Bu karar Avustralya’daki #MeToo hareketine bir darbe olarak görülüyor ve çok yakından takip ediliyordu. Avustralya’nın iftira konusunda çok sert yasaları var. Ülkede bu davalarda ödenen tazminat miktarları ise giderek artıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.