Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Cumhurbaşkanına hakaret”ten 12 yıl ceza alan Borak’ın avukatı: “Paylaşımlar ifade özgürlüğü kapsamında, karar hukuka aykırı”

Van’da yaşayan Burhan Borak, 2014 – 2015 yıllarında yaptığı Facebook paylaşımlarında “cumhurbaşkanına hakaret ettiği” gerekçesiyle, ertelemesiz 12 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Van 2. Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Borak’ın yedi ayrı paylaşımı göz önünde bulundurularak, her bir paylaşım için 1 yıl 9 ay ceza verildi.

“Hâkimler yüksek ceza konusunda yarışıyor”

Sosyal medya paylaşımlarında “cumhurbaşkanına hakaret ettiği” gerekçesiyle toplamda 12 yıl 3 ay ceza alan Burhan Borak’ın avukatı Cihat Durmaz “son dönemde hâkimlerin yüksek ceza verme konusunda birbirleriyle yarıştıklarını, bu kararın bozulması için tüm hukuki yollara başvuracaklarını” söyledi.

Avukat Cihat Durmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Müvekkilimin her bir paylaşımı için 1 yıl 9 ay ceza verilip toplam 12 yıl 3 ay cezalandırılmıştır. Paylaşımların içeriği itibariyle tüm paylaşımların düşünce ifade özgürlüğü kapsamında kalan eleştiriler olarak değerlendiriyoruz. Fakat mahkeme her bir paylaşımı cumhurbaşkanına hakaret olarak değerlendirmiş. İşin doğrusu bu dosyada önemli olan paylaşımların düşünce ifade özgürlüğü kapsamında kalıp kalmaması değil burada açık kanun maddesi olan zincirleme hükümlerin uygulanmamış olması. Biz bunun hukuka aykırı olduğunu açıkça görüyoruz. İstinaf süreci içinde de durdurulacağından eminiz. Fakat son süreçte hâkimlerin özellikle yüksek ceza verme noktasında yarıştıklarını görmekteyiz. Asıl inciten nokta bu.”

“Kürt düşmanı demek nasıl hakaret oluyor?”

Paylaşımların hakaret olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Durmaz, bu kararın bozulması için tüm hukuki yollara başvuracaklarını belirtti: “Paylaşımların çoğu düşünce ifade özgürlüğü kapsamında olan paylaşımlar. O dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmış olduğu demeçlere karşılık olarak medyada da sıkça karşılaştığımız karikatürler paylaşılmıştır. Bunlardan örnek vermem gerekirse, ‘Cumhurbaşkanı Recep başbakan Tayyip Kürt düşmanı Erdoğan’ denilmiş. Kürt düşmanı demek nasıl hakaret oluyor? Hakaret olarak kesinlikle kabul edilmeyecek paylaşımlar var. Lakin hâkim iddianameyi kopyala yapıştır yapmasından dolayı böyle bir sonuçla karşı karşıya geldik. Mahkemenin gerekçeli kararını bekliyoruz. Gerekçeli karar geldikten sonra istinaf başvurumuzu yapacağız. Tüm hukuki yollara başvuracağız. Hukuka aykırı bu kararın bozulacağından eminiz.”

Avukat Cihat Durmaz ile söyleşimizin tamamı:

Fotoğraf: Burhan Borak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.