Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu’nun 100 günü

23 Haziran’da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerini kazanarak 27 Haziran’da mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, görev başındaki 100 gününü doldurdu. İmamoğlu’nun koltukta oturduğu 100 günde neler olduğunu derledik.

İnfografik: Sema Kahriman

27 Haziran 2019: İmamoğlu mazbatasını aldı ve Saraçhane’deki İBB binası önünde İstanbullular’a seslendi.

1 Temmuz 2019: İmamoğlu, Vali Ali Yerlikaya’yı ziyaret etti ardından tramvaya binerek vatandaşlarla sohbet etti, ulaşıma dair projelerini anlattı.

3 Temmuz 2019: Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldıktan sonra ilk olarak siyasi partileri ziyaret etti. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP İstanbul İl Örgütü yöneticileriyle buluşan İmamoğlu’nun talebini AKP ve MHP geri çevirdi.

8 Temmuz 2019: Yeni dönemin ilk İBB Meclis toplantısı yapıldı. İmamoğlu İBB’nin borç yükünün 28,8 milyar TL olduğunu, bütçe için en az 3,2 milyar TL’lik finansman ihtiyacı bulunduğunu söyledi. 

11 Temmuz 2019: Meclisin son oturumunda dini ve milli bayramlarda toplu ulaşımın ücretsiz olması ve Esenler’deki otogar otoparkının İSPARK’a devredilmesi kararlaştırıldı.

6 Ağustos 2019: Seçim vaatlerinden “yaşam vadisi projesi” için ilk adım atıldı. Hacet Deresi ıslah çalışması yaşam vadisi projesine dönüştürüldü.

8 Ağustos 2019: İBB’nin yeni yönetim kadrosu duyuruldu. Genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, danışmanlar ve 21 iştirakte göreve başlayan yeni isimler açıklandı.

12 Ağustos 2019: İmamoğlu, Taksim Meydanı ile ilgili bir yol haritası belirlendiğini burada meydan düzenlemesi yapılacağını duyurdu.

16 Ağustos 2019: Beyazıt Meydanı’ndaki çalışmaların altı ay içinde bitirilmesi, mimar Turgut Cansever’in projesi temel alınarak yeniden düzenlenmesi kararlaştırıldı.

18 Ağustos 2019: İstanbul sele teslim oldu. Birçok iş yeri ve daire yoğun yağmur yüzünden etkilenirken, İmamoğlu tatilde olduğu gerekçesiyle eleştirildi. İmamoğlu, Eminönü’ndeki esnafı ziyaret etti ve “Bizim tatilimiz de şeffaf, bu tarihte afet olursa elbette koşar geliriz” dedi.

27 Ağustos 2019: İBB; Ensar Vakfı, TÜRGEV, TÜGVA, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Daru’l Fünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı ile yapılan protokolleri feshetti. vakıf ve derneklere toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı, sadece bir vakfın ulaşım, yeme-içme giderinin bütçeye 56,5 milyon lira yük getirdiği açıklandı.

29 Ağustos 2019: Cuma-cumartesi günleri, altı metro ve 24 otobüs hattında gece 00.30’dan 05.30’a kadar 24 saat kesintisiz toplu ulaşım kararı alındı.

30 Ağustos 2019: İşten atılanlar İBB önünde eyleme başladı. 1244 işten çıkarıldığı ve işten çıkarılanların seçim arası ya da seçimden hemen önce işe alındığı açıklandı. 

2 Eylül 2019: İmamoğlu, yaptığı açıklamada 60 binin üzerinde aracın İstanbul’daki otoparklardan indirimli veya ücretsiz yararlandığını, İSPARK’ın altı aylık bilançoda borcunun 18 milyon olduğunu açıkladı.

5 Eylül 2019: İBB tarafından kullanılan ihtiyaç fazlası araçlar Yenikapı’da sergilenmeye başladı. 

8 Eylül 2019: Yenikapı’daki araçlar da dahil olmak üzere toplam 1247 araç sistemden çıkarıldığı, yıllık 50 milyon lira tasarruf sağlandığı açıklandı.

9 Eylül 2019: Ağustos’taki tatilin ardından Eylül ayının İBB Meclis toplantısı yapıldı. İşten atılmalar ve Yenikapı’daki araçlarla ilgili komisyon kuruldu. 

12 Eylül 2019: TRT’deki Mehmetçik Kut’ül Amare dizisine Medya A.Ş’den 12 milyon 750 bin TL verildiği, İBB’nin bir televizyon kanalına 7 milyon TL sponsorluk ücreti ödediği açıklandı.

20 Eylül 2019: Şehir tiyatroları yeni dönemin programını açıkladı. Necip Fazıl Kısakürek ve İskender Pala’nın oyunlarının listeden çıkarılması eleştirilirken İmamoğlu, “Necip Fazıl’ın oyunu iki senedir oynanmıyor ve bir oyunun 250 bin TL maliyeti var” açıklamasını yaptı.

23 Eylül 2019: İSMEK’te 2004 yılından beri ihalelerin Kanal 7, Haber 7 ve Ülke TV’nin de sahibi Beyaz Holding’e verildiği, toplam yaklaşık maliyetin 1 milyar 123 milyon TL olduğu ortaya çıktı.

27 Eylül 2019: İstanbul’da meydana gelen 5.8 şiddetindeki deprem üzerine Kasım ayında deprem çalıştayı yapılma kararı alındı. Toplanma alanlarının 470’ten 77’ye düştüğü buna müdahale edileceği açıklandı.

3 Ekim 2019: THY’ye bağlı TGS, bazı bakanlıklar ve kuruluşlar Hamidiye Su ile olan sözleşmelerini seçim sonrası iptal ettiği belirtildi. İBB’nin kendi iştiraki Hamidiye A.Ş.nin ürettiği suyu doğrudan almak yerine her yıl başka bir şirketten satın aldığı, su ve maden suyu ihalesinin yedi yıldır aynı şirkete verildiği ortaya çıktı.

4 Ekim 2019: Haydarpaşa ve Sirkeci garlarıyla ilgili ihaleye İBB de katıldı ve 100 bin TL’lik teklif sunuldu. İBB dışında ihaleye teklif veren Hezarfen danışmanlık şirketinin sahibinin eski İBB çalışanı ve Okçular Vakfı’nın eski müdürü olduğu ortaya çıktı.

“Çağrı yapıyorum yanlıştan dönün”

İmamoğlu Fox TV’de katıldığı programda Haydarpaşa ve Sirkeci garları için açılan ihale hakkında şunları söyledi: “Burası 16 milyon adına alınıyor. Bunun içinde siz de varsınız, ben de. Biz burada kültürel açıdan verimli işler yapmak için alacağız. Şartnamede 20 milyon liralık dijital ekipman şartı aranıyor. Bakın bu basit bir şey değil. İhale konusunda kararlıyız ve hukuki mücadele konusunda kararlıyız. Yol yakınken Haydarpaşa Garı’nı İstanbul halkına emanet edip bu işin sıhhatli bir şekilde yürümesine vesile olunabilir. Olur bir hata yapmışlardır. Çağrı yapıyorum doğrusu budur yanlıştan dönün.”

Taksim Meydanı ve Üsküdar yayalaştırma projesine dair de açıklamalarda bulunan İmamoğlu, “Bazı konular var ki paylaştıkça, hata yapmanızın riski azalır. Taksim Meydanı’nı hazırlıyoruz, davet usulü bir şekilde halkın önüne çıkacağız. Bunu da halka soracağız. Ben Üsküdar’dan Harem’e geleceğim, dünyanın en güzel manzarasını dünyanın en güzel dizaynıyla buluşturacağız” dedi.

İmamoğlu, kasım ortasında deprem çalıştayı olacağını yinelerken, “Bir fotoğraf çekeceğiz, bütün öngörüler konuşulacak. Japonya’dan Almanya’dan bina güçlendirilmesine kafa yormuş bütün bilim insanlarına danışacağız. Ben İstanbul’a bir gün bile depremi unutturmayacağım. Biz beş yılda bu kentte deprem korkusunu büyük anlamda yenmiş olacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.