Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birinci Uluslararası Türk-Alman Çalışmaları Kongresi, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi’nde başladı: “Türkiye ve Almanya adeta uzun yıllardır evli bir çift gibi”

Hacettepe Üniversitesi Türk-Alman İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜTAİ) öncülüğünde birincisi gerçekleştirilen Uluslararası Türk-Alman Çalışmaları Kongresi, bugün Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi’nde başladı.

13 Kasım Çarşamba günü saat 17.00’a kadar sürecek olan kongre, HÜTAİ ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Konrad Adaneur Vakfı, Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) katkılarıyla düzenleniyor.

Açılış konuşmasını yapan HÜTAİ Müdürü Doç. Dr. Murat Önsoy, merkezin ilk etkinliği olma özelliğini taşıyan kongrenin aynı zamanda, temelleri yeni atılmış olan bu araştırma merkezinin kamuoyuna tanıtılması hedefini de güttüğünü belirtti. Türk-Alman ilişkilerinin günümüzde yaşananlar nedeniyle, rasyonel zeminden kaymakta olduğunu belirten Önsoy, kongrenin, mevcut sorunların ve ilişkilerin akademik boyutuyla da ele alınması açısından faydalı olması dileğiyle konuşmasını tamamladı.

DAAD Ankara Danışma Müdürü Franziska Trepke ise yaptığı karşılama konuşmasında, her iki tarafın da siyasi söylemlerine bakıldığında, Türk-Alman ilişkileri üzerinde “kara bulutlar dolaşsa da” akademisyenlerin, bilim ve kültür insanlarının çabalarıyla ilişkilerde, özellikle eğitim alanında yürütülen işbirlikleri sayesinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti. Trepke, yurtdışında eğitim almak isteyen Türkiyeli öğrenciler için Almanya’nın en çok tercih edilen Avrupa ülkelerinden biri olduğunu, bunun ise DAAD için çok sevindirici olduğunu söyledi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann: “Türkiye ve Almanya adeta uzun yıllardır evli bir çift gibi”

Kongrede, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Haluk Özen’in ardından, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann da bir konuşma yaptı. Erdmann, “Tamamı dolu salona bakıldığında, bu araştırma merkezinin ve bu kongrenin ne kadar da gerekli ve önemli bir etkinlik olduğunu anladım” dedi.

Türkiye-Almanya arasındaki ikili ilişkilerin dünya üzerinde nadir bulunur yoğunlukta ve yakınlıkta olduğunu belirten Büyükelçi Erdmann, görevde bulunduğu dört yıl içerisinde iki ülkenin iç politikalarının birbirini zaman zaman etkilediğini, aynı zamanda iniş çıkışların yaşandığını söyledi ve “İki ülkenin de 80 milyon civarında nüfusa ve birbirinden tamamen farklı kültürlere sahip olduğunu dikkate alırsak bu gerilimler çok doğal” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.