Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Le Monde: Koronavirüs salgınında Hindistan “istisna” değil, hükümetin açıkladığı veriler gerçeği yansıtmıyor

Le Monde gazetesi Mumbai muhabiri Guillaume Delacroix, Hindistan'da hükümet tarafından açıklanan koronavirüs salgını verilerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştırdı. 

Hindistan’da Narendra Modi hükümeti koronavirüs salgınıyla ilgili ölüm ve vaka sayısının giderek azaldığını açıklamaya devam ediyor. Ancak araştırmacılar açıklanan sayıların çok iyimser tahminler olduğunu söyleyerek hükümeti yalanlıyor.

4 Mayıs’tan itibaren Hindistan’da sokağa çıkma yasağının yavaş yavaş biteceği açıklanırken bir grup bilim insanı, 27 Nisan’da salgının gidişatı hakkında tahminlerini açıkladı. Açıklanan sayılar, hükümetin Hindistan’daki vakalar ile ilgili yaptığı hesapları doğrulamıyor.

Hindistan, hükümetin inandırmaya çalıştığının aksine hiçbir şekilde “dünyada bir istisna” değil. Ülkenin güneyindeki Bangalore şehrindeki Jawaharlal Nehru İleri Bilimsel Araştırma Merkezi’nden Santosh Ansumali ve Hint Bilim Enstitüsü’nden Aloke Kumar, şimdiye kadar yaklaşık 30 bin kişinin salgına yakalandığını ve gelecek üç hafta içinde, yani 24 Mayıs’a kadar sayının hızlı bir şekilde artarak 244 bin 400’e çıkabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Le Monde’un ulaştığı iki uzman, “siyasetten uzak” olduklarını vurgulayarak, ülkedeki en iyi mühendislik okuluyla işbirliği yapıp, ordunun sağlık hizmetlerinden lojistik destek alarak tamamen bilimsel bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Salgınla ilgili gerçek sayıları hesaba katarak hesaplarını sürekli olarak yeniliyor ve “gelişen” bir istatiksel yöntem kullanarak yakın geleceği (yani dört hafta sonrayı) hesaplıyor.

Bu hesaplamaya göre virüsten etkilenen ve yoğun bakımda tedavi olması gereken hasta sayısının mayıs ayı sonuna kadar altıya katlanarak 6 bine çıkması bekleniyor. Yine aynı zaman dilimi için, şu anda günde 60 civarında olan Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısının yediye katlanarak günde 460 kişiye çıkacağı öngörülüyor.

Araştırmacılara göre, sağlık bakanlığının vakaların çizgisel ilerlediğini açıklamasının aksine salgın Hindistan’da da başka yerlerde olduğu gibi katlanarak ilerliyor. Vaka sayısı neredeyse her gün, bir önceki günün rekorunu kırıyor.

Modi hükümetinin salgın istatistiklerini yayınlamasına izin verdiği tek kuruluş olan Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi, sayıları az göstermek için koronavirüs testi yapılan toplam insan sayısından, iyileşen hasta sayısını çıkarıyor. Böylece salı günü Dünya Sağlık Örgütü 27 bin 892 vaka açıklarken, Konsey 21 bin 632 aktif vaka açıkladı. 

Ansumali ve Kumar şimdilik Hindistan’da salgının ne zaman zirve noktasına ulaşacağını belirleyemediklerini de itiraf ediyor.

Bu bilgiler ışığında, ülkede günde 30 bin test yapılırken, Modi hükümetine ekonomi politikaları kosunda danışmanlık yapan NITI Aayog isimli düşünce kuruluşunun başkanı Amitabh Kant, yapılan testlerin yalnızca yüzde 4,7’si pozitif çıktığı için biraz erken sevinmiş oldu.

Koçi‘de bulunan Sosyoekonomik ve Çevresel Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan Chandanathil Pappachan Geevan’a göre, hükümetin durumu bilen tek yetkili olduğunun düşünülmesi ve güvenilir verilere dayanan açık tartışmalara izin verilmemesi Hindistan’da kötü sonuçlara yol açacak. Geevan, karantina merkezlerindeki yaşam koşullarının en az hapishane koşulları kadar kötü olduğunu ve hastanelerin durumunun da içler acısı olduğunu sözlerine ekledi.

Kesin olan bir şey var, o da Hindistan Başbakanı Narendra Modi‘nin salgın sayesinde siyasi iyileşme hayali kurduğu. Modi, virüs Hindistan’ı vurmadan önce ülke tarihinde benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz yaşandığı ve Müslümanlar’a yönelik ayrımcı bir politika uyguladığı için büyük protestolara maruz kalmıştı. Otoriter tutumu ile tanınan İçişleri Bakanı Amit Shah, göstericileri susturmak için en ön saftaydı ancak salgın başladığından beri ekranlarda pek görünmüyor. Buna rağmen herkesin dikkati koronavirüs istatistiklerine dönmüşken, muhaliflere gözdağı vermeler ve keyfi tutuklamalar gizli bir şekilde devam ediyor.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.