Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ohannes Kılıçdağı ile söyleşi: “Hıristiyan topluluklar ‘Yükselen milliyetçiliğin hedefi olur muyuz’ tedirginliği yaşıyor”

Ayasofya tartışmaları sürerken, 13 Haziran Cumartesi günü, Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan Twitter hesabından “Ayasofya ibadete açılsın, Hıristiyanlara da yer ayrılsın” açıklaması yaptı. 

14 Haziran Pazar günü ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den de Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili bir açıklama geldi. Bahçeli, “İnanç zafiyeti yaşadıklarından cami ile müze arasında gelgit yaşayan, hatta Ayasofya’nın cuma günü cami, pazar günü de kilise olması yönünde kanaat bildiren sakat ve soysuz teklif sahiplerine de maalesef esefle tesadüf edilmiştir” dedi.

Agos yazarı ve akademisyen Ohannes Kılıçdağı ile Patrik Maşalyan’ın açıklamalarını, Türkiye’nin Hıristiyanlık fobisini ve Hıristiyan toplumlarının yükselen milliyetçilik dalgası karşısındaki tedirginliğini konuştuk. Kılıçdağı “Ayasofya ibadete açılsın” tartışmalarının Hıristiyan toplumları üzerinde dolaylı bir tedirginlik yarattığını belirtti. Kılıçdağı “Bu tartışma açıldığı zaman milliyetçi hava yükseliyor. ‘Fetihçi’ hava yükseliyor. Fetihçi zihniyet de her zaman kendine fethedecek bir yer arıyor. Fethedecek bir yeriniz olmadığı zaman, fetihçi olmak akim kalıyor. Dolayısıyla bu hava yükselince Hıristiyan topluluklarda ‘Acaba bu yükselen milliyetçiliğin, yükselen fetihçiliğin hedefi olur muyuz’ tedirginliği yaşanıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.