Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd’u ölüme götüren dakikaların kaydı ortaya çıktı: “Anneciğim ölüyorum, çocuklarıma onları çok sevdiğimi söyle”

George Floyd: Nefes alamıyorum. Nefes alamıyorum! Benim kapalı alan korkum var. Karnım, boynum, her yerim acıyor. Biraz suya ihtiyacım var. Lütfen, lütfen… Memur bey nefes alamıyorum!

Polis memuru Derek Chauvin: O zaman konuşmayı ve bağırmayı kes. Konuşmak bol oksijen gerektiren bir eylem! 

Floyd: Beni öldüreceksin.

Polis memuru Thomas Lane: Vücudunu yan çevirsek mi? 

Chauvin: Hayır. Onu yakaladığımız yerde bu şekilde kalacak.

Floyd: Annemi daha yeni kaybettim! Lütfen… Anneciğim… Anneciğim… Anneciğim…

Chauvin: Çok konuşuyorsun be adam!

Floyd: Anneciğim… Ölüyorum. Anneciğim, çocuklarıma onları çok sevdiğimi söyle.

George Floyd’u ölüme götüren 8 dakika 46 saniyede polis memurları ve Floyd arasında geçen diyalogların detaylarını içeren kayıtlar ortaya çıktı. Kayıtlar, Floyd’un polis memurlarına en az 20 kez “Nefes alamıyorum” dediğini gösteriyor. Floyd’un boynuna baskı uygulayarak boğulmasına neden olan polis memuru Derek Chauvin ise “O zaman konuşmayı ve bağırmayı kes. Konuşmak bol oksijen gerektiren bir eylem” diyerek yanıt veriyor. 

Polis memurları ve Floyd arasındaki diyalogları içeren yeni kanıtlar, cinayete yardım ve yataklık etmekle suçlanan bir diğer polis memuru Thomas Lane hakkındaki soruşturmanın bir parçası olarak ortaya çıktı. 

Kayıtlar, George Floyd’un polisle işbirliği yapmaya çalıştığını ve kendini iyi hissetmediğini gösteriyor. Floyd, “Karnım, boynum, her yerim acıyor. Biraz suya ihtiyacım var. Lütfen, lütfen… Memur bey nefes alamıyorum!” diyerek polis memurlarından yardım istiyor. 

Polis memurlarıyla konuşmaya ve onlardan yardım istemeye çalışan Floyd, yakın zamanda annesini kaybettiğini söylüyor ve defalarca “Anneciğim” diyerek yardım istediği konuşma kayıtlarında yer alıyor. Polis memurlarını nefes alamadığına ve korktuğuna ikna etmeye çalışan Floyd, “Anneciğim… Ölüyorum. Anneciğim, çocuklarıma onları çok sevdiğimi söyle” diyor. Kayıtların devamında ise sürekli özür dileyen ve annesini sayıklayan Floyd’un oldukça korkmuş olduğu fark ediliyor.

George Floyd cinayeti hakkında bugüne kadar bilinenler güvenlik kamerası görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleriyle sınırlıydı. Yeni kayıtlar, görgü tanıkları “Nefes alıyor mu?” diye sorduğunda polis memurlarının Floyd’un nabzını bulmakta zorlandıklarını, ancak çevredekileri uzaklaştırarak, Floyd’un nefes alabildiğini söylediklerini gösteriyor. Görgü tanıklarından biri, “Şu anda nefes bile alamıyor kardeşim, sizce bu iyiye işaret olabilir mi?” diye sorduğu kayıtlarda yer alıyor. Bu sırada polis memuru Lane, diğer memur Chauvin’e “Kalp atışını hissedebiliyorsun ama değil mi?” diye soruyor ve dizi hâlâ Floyd’un boynunda olan Chauvin’den mırıltıya benzer bir yanıt alıyor. 

Yeni kanıtlar, 82 sayfadan oluşan gövde kamera kayıtlarının dökümünü ve polis memuru Lane’in soruşturma kapsamında başvurulan ifadesinin detaylarını içeriyor. Lane’e, “Chauvin’in Floyd’un ölümüne neden olduğunu düşünüyor musun?” sorusu sorulduğunda ise avukatı müdahale ederek, “Bu soruyu yanıtlamayacaksın” diyor. 

Lane’in avukatı Earl Gray, polis memuru Lane’i, kendisinden daha tecrübeli mesai arkadaşı Derek Chauvin’e güvenip yanlış yapan bir çaylak olarak resmediyor. Avukatı, kayıtlarda da geçtiği üzere Lane’in Chauvin’e iki kez Floyd’un bedenini yan çevirmeyi teklif ettiğinin altını çiziyor. Chauvin’in yanıtı ise “Hayır” oluyor.

46 yaşındaki siyah Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı George Floyd’un boynuna baskı uygulayarak boğulmasına ve hayatını kaybetmesine neden olan polis memuru Derek Chauvin, üçüncü ve ikinci derece cinayet ve adam öldürmek ile suçlanıyor. Olay yerinde bulunan ve Chauvin ile birlikte görev başında olan polis memurları Thomas Lane, J Alexander Kueng ve Tou Thao ise hem ikinci dereceden cinayet hem de bir insanın katline yardım ve yataklık etmekle suçlanıyorlar. Chauvin George Floyd’un boynuna baskı uygularken Lane ise Floyd’un bacaklarını tutuyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.