Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınının çıkış yeri Çin’de ekonomi, ikinci çeyrekte yüzde 3,2 büyüdü

Koronavirüs salgınının ilk görüldüğü ülke olan Çin, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,2 büyüyerek, salgın döneminde ekonomisi büyüyen ilk ülkelerden biri oldu. 1976’dan beri devamlı büyüyen Çin ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 6,8 küçülmüştü.

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’ndan Mei Şinyu, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in, ikinci çeyrekteki büyümesinin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisini “kesinlikle” aştığını söyledi.

Dengesiz bir büyüme

Ülke ekonomisinin salgın döneminde büyüyebilmesinin, devletin yerel yönetimlerin altyapı projeleri kapsamında borçlanmasını destekleyen mali politikaları sayesinde sağlandığı söyleniyor. Sanayi sektörü mayısta yüzde 4,4, haziranda 4,8 büyüyen Çin ekonomisinde, talep yönünde dengeler aksi yönde. Perakende satışların mayıs ayında yüzde 2,8, haziran ayında 1,8 daralması, ekonomideki dengesiz büyümenin bir göstergesi.

“Bu büyüme, ekonomiyi onarmamıza yarayacak”

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan (National Bureau of Statistics) Liu Aihua, “Gayrisafi yurtiçi hasıla, sanayi üretimi, hizmet sektörü, yatırım veya perakende satışlar ne olursa olsun, birçok iktisadi gösterge hâlâ negatif. Bu yüzden ikinci çeyrekte yaşanan sıçramayı onarıcı bir büyüme olarak görüyoruz” dedi.

Yıl içinde 9 milyon kişiye iş imkanı sağlanacak

Çin hükümeti, 2020 yılında 9 milyon kişiye iş bulmayı hedefledi. Geçen sene bu sayı 11 milyondu. Şehirli işsiz oranını yüzde 6’da tutmayı hedefleyen ülkede, geçen sene bu oran 5,5’ti.

Günlük yeni vaka sayısı ikinci çeyrekte 10 civarındaydı

Çin’de başlayan koronavirüs salgınınına yakalanan kişi sayısı ikinci çeyrekte yaklaşık günde 10 kişiydi. Nisan ayında, virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinde kısıtlamalar gevşetilmeye başlandı. Ancak testler konusunda yaptırımlarını katı tutmaya devam eden Çin’e, birçok ülkeden uluslararası uçuş hâlâ yasak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.