Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki baget bir kova: Suriyeli mülteci İbrahim’in hikayesi

Haber: Hazar Dost & Engin Deniz İpek

Suriye’deki iç savaş, 11. yılını geride bıraktı. Savaştan etkilenen milyonlarca insan, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeye göç etmek zorunda kaldı. Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin yaşadığı “ayrımcılık”, çoğu göçmenin yaşam tarzını değiştirdi. Medyascope’tan Hazar Dost ve Engin Deniz İpek, İstanbul’un her yerinde gördüğümüz “yoğurt kovasından bateri yapan” çocuklardan İbrahim Kadrat ve ailesinin hikayesini dinledi. 

Taksim, Kadıköy, Eminönü, Beşiktaş, Bakırköy… Kent merkezlerinde kovalarıyla bateri çalan çocukları, İstanbul’da yaşayan neredeyse herkes görmüştür. Herkesten farklı bir tarzla para kazanmayı seçen bu çocuklardan 11 yaşındaki Halepli İbrahim Kadrat’ın evinde, ailesini ve yaşamını görme fırsatımız oldu. 

Kadrat ailesi, Suriye iç savaşının ilk yılında Türkiye’ye göçen ailelerden. İbrahim ve iki kardeşi, Türkiye’de büyüdüklerini söylüyor. Ailede sadece baba Abdullah Kadrat çalışıyor. Baba Kadrat, bir tekstil atölyesinde çalıştığını anlatırken Türkiye’de çok zor günler geçirdiklerini söylüyor.

Aile Türkiye’ye geldikten kısa bir süre sonra İbrahim’in annesi vefat ediyor. Abdullah Kadrat, hem çalışıp hem de çocuklarına bakamayacağı için yeniden evlendiğini anlatıyor. Türkiye’de evlendiği yeni eşinden iki çocuğu daha oluyor. Aile, Yenibosna’da, bodrum katındaki bir dairede yedi kişi yaşıyor. 

İbrahim, hafta sonları kovalarını doldurup kent merkezlerine gittiğini söylüyor. Okula devam edemediğini belirten İbrahim, “Babamın eve geldiğinde ayaklarını görüyordum. Çok yoruluyordu. Ben de ‘Baba sana destek olacağım’ diyerek kovadan müzik yapmaya başladım” diyor. İbrahim, yoğurt kovasını çalgı aleti olarak kullanmayı abisi Hüseyin’den öğrenmiş. Hüseyin, ailedeki en büyük çocuk. 14 yaşında olmasına rağmen haftanın her günü sokakta müzik yaparak ailesine destek olmaya çalışıyor. İbrahim, sınıf arkadaşlarıyla çok iyi anlaştığını, her gün videolarının sınıfta izlendiğini belirtirken, “Onlar beni, ben de onları seviyorum” diyor. 

Hayali iyi bir baterist olmak 

İbrahim’i ilk olarak Kadıköy’de gördük. Kovasının hemen yanında yaptığımız görüşmede İbrahim, kovasını çalmaya başladığı andan itibaren herkes telefon kamerasıyla onu görüntülemeye başladı. Kutuya para attıktan sonra hepsi İbrahim’in saçını okşadı.

Yoğurt kovasıyla başladığı müzik kariyerini ilerletmek isteyen İbrahim’in hayali iyi bir baterist olmak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler