Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin yönetimi Çengdu kentindeki ABD Konsolosluğu’nu devraldı, konsolosluk binası önünde toplanan kalabalık ABD’yi protesto etti

Çin’in Çengdu kentinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Konsolosluğu’ndaki Amerikan bayrağı indirildi. Sabah saatlerinde Çin Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre konsolosluğun faaliyetlerine resmen son verildi. Çinli yetkililer pazar günü ABD Konsolosluğu’nun resmi tabelasını söktü. Bu esnada ellerinde Çin bayraklarıyla konsolosluğun önünde toplanan bir grup Çengdu sakini, Vaşington yönetimini protesto etti.

Cuma günü (24 Temmuz) Vaşington yönetiminin Houston kentindeki Çin Konsolosluğu’nda bulunan yetkililere diplomatik misyonun kapatılması için tanıdığı sürenin sonuna gelindi. Aynı gün Çinli yetkililer konsolosluktan ayrıldı. Çinli yetkililer binayı boşaltırken, konsolosluk binasının yakınında toplanan bir grup, Pekin yönetimi ile alay eden bir ses kaydı dinletti.  

İki ülke arasındaki diplomatik gerilim geçen haftadan beri tırmanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü (22 Temmuz) Çin’den, Teksas eyaletinin Houston kentinde bulunan konsolosluğunu 72 saat içinde kapatmasını talep etti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise 72 saatlik sürenin sonuna gelmeden, Siçuan eyaletinin Çengdu kentindeki ABD Konsolosluğu’ndan bütün operasyonları durdurmasını talep etti. 

16,5 milyon insanın yaşadığı Çengdu kentinde, hafta sonu boyunca ABD’ye ait konsolosluk binasının bulunduğu caddeden geçenler, Amerikalı yetkilileri protesto etti. Pazartesi sabahı konsolosluk etrafında güvenlik önlemleri alan Çin polisi ise binaya yaklaşılmasına engel oldu. ABD’li yetkililer binadan ayrılırken slogan atmak isteyenler, polis tarafından susturuldu. Daha sonra Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çinli yetkililer ana kapıyı kullanarak konsolosluk binasına girdi ve binayı devraldı” denildi. 

Cuma günü, Çinli yetkililerin Houston’daki konsolosluk binasından ayrılmasının ardından binanın tamamen boşaltıldığından emin olmak isteyen federal yetkililer ise kilitli kapılarla karşılaştı. Kapılardan birinin üzerindeki kilidi kırmak için çilingir çağrıldı. 

ABD ve Çin’den karşılıklı casusluk suçlamaları

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise perşembe günü (23 Temmuz) yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi senatörlerin iddialarını doğrulayarak, Houston’daki Çin Konsolosluğu’nun “bir casusluk merkezi haline geldiğini” söyledi. Pompeo, “Başkan Trump ‘Yeter’ dedi. Çin Komünist Partisi’nin nasıl davranacağıyla ilgili beklentilerimizi açıklıkla dile getiriyoruz. Beklentilerimiz karşılanmadığı takdirde ulusal güvenliğimizi, vatandaşlarımızın güvenliğini ve işlerini, aynı zamanda ekonomimizi koruyacak adımlar atacağız” diye konuştu.

Çin yönetimi, ABD’nin “aşırıya kaçan ve benzeri görülmemiş” talebine misillemeyle karşılık vererek Çengdu kentindeki ABD Konsolosluğu’nun boşaltılmasını talep etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “Çengdu kentindeki ABD Konsolosluğu’nun bazı çalışanları, yetkilerini aşan ve Çin’in içişlerine müdahaleye varan faaliyetlerde bulunmuş, Çin’in güvenliğini ve çıkarlarını tehdit etmiştir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.