Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yönetmen Roman Polanski açtığı davayı kaybetti: Tecavüzcü olduğu için atıldığı Oscar Akademisi’ne dönüş talebi reddedildi

Rosemary’nin Bebeği”, “Tess”, “Piyanist” gibi filmleriyle tanınan Polonya asıllı Fransız vatandaşı yönetmen Roman Polanski, 2018’de atıldığı Oscar Akademisi’ne geri dönmek için 2019 yılında dava açmıştı. Salı günü (25 Ağustos) sonuçlanan davada hâkim, Akademi’nin kararını onayladı. 

87 yaşındaki Roman Polanski , 1977 yılında 13 yaşında bir kız çocuğuna tecavüzden yargılanmıştı. Mahkemeyle yaptığı pazarlık üzerine suçunu kabul eden Polanski, hapse girebileceğini anlayınca 1978 yılında Amerika Birleşik Devletleri‘nden (ABD) kaçmıştı. O günden beri Fransa, Polonya ve İsviçre‘de yaşayan yönetmen, ABD’ye dönemiyor. 

Tecavüzü kabul etmesinin ardından yönetmenin filmleri Oscar Ödülleri’ne aday gösterilmeye devam etti. 1981 yılında Tess filmi için En İyi Yönetmen Ödülü’ne aday gösterilen Polanski, 2003 yılında Piyanist filmiyle aynı kategoride ödül aldı. 

2018’de başlayan MeToo hareketiyle, Polanski’ye sinema camiasında ilk defa yaptırım uygulandı ve ünlü yönetmen Oscar Akademisi’nden atıldı. Polanski, Akademi’nin kararını geri alması talebiyle mahkemeye gitti ancak hâkim Mary Stoudel, kararı onayladı. 

Tecavüzden hüküm giyen yönetmene, Oscar Akademisi 40 sene sonra tepki vermiş olmasına rağmen film endüstrisi yönetmeni övmeye devam ediyor. Fransa’nın en prestijli ödülü olan César, 2020 yılında En İyi Yönetmen kategorisinde ödülü Polanski’ye verilmişti. Bunun üzerine Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filmindeki rolüyle tanınan Adèle Haenel salonu terk etmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.