Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Walmart ve Microsoft, TikTok’u satın almak için işbirliği yapacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’un ABD merkezli bir firma tarafından satın alınmadığı takdirde ülkede kullanımının yasaklanacağını söylemişti. Bunun üzerine önce teknoloji devi Microsoft, daha sonra ise yazılım şirketi Oracle uygulamaya talip olmuştu. New York Times’ın (NYT) haberine göre son olarak perakende satış zinciri Walmart, TikTok’u satın almak isteyen Microsoft ile işbirliği yaparak Oracle’a rakip olacağını açıkladı.

TikTok‘un ABD’deki işletiminin ABD merkezli bir şirkete satılmasına yönelik süreçte son aşamaya girildi. NYT’nin haberine göre, hem Microsoft hem de Oracle TikTok’a son tekliflerini iletirken ABD merkezli perakende satış zinciri Walmart da TikTok’u satın alma sürecinde Microsoft’la işbirliği yapacağını açıkladı. TikTok’un sahibi olan ByteDance şirketinin önümüzdeki günlerde nihai bir karara varması bekleniyor. 

Walmart ve Microsoft arasındaki işbirliği Walmart yönetimi tarafından yapılan bir açıklamayla doğrulandı. Bu iki şirket anlaştığı takdirde, TikTok’un e-ticaret uygulamasına dönüştürülebileceği konuşuluyor. İki şirket daha önce de 2018 yılında Walmart’ın dijital reklamcılık departmanını geliştirmek için ortak çalışma yürütmüştü.

Microsoft-Walmart ortaklığının yanında TikTok’u satın almak isteyen diğer şirket olan Oracle’ın ise ByteDance ile anlaşma yapmasının kullanıcı verileri açısından Oracle’a büyük bir fayda sağlayacağı belirtiliyor. Oracle’ın TikTok üzerinden elde edeceği verilerle bulut sistemini (cloud computing) ve reklam çalışmalarını geliştirebileceği söyleniyor. 

NYT’nin haberine göre, görüşmelere katılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, TikTok’u satın almak için yapılan tekliflerin 20 ile 50 milyar dolar arasında değişiklik gösterdiğini söyledi.

TikTok CEO’su Kevin Mayer istifa etti

ABD merkezli bir şirketle satın alma anlaşması yapmaya çok yakın olan TikTok’da önemli bir gelişme daha yaşandı. Geçen mayıs ayında TikTok’un CEO’su olarak görev yapmaya başlayan Kevin Mayer, görevinden istifa ettiğini açıkladı. ABD vatandaşı Mayer, istifa mektubunda, keskin bir şekilde değişen siyasi ortamın TikTok içinde kurumsal değişikliklere imza atma gerekliliği oluşturduğunu ve bu nedenle şirketten ayrılmaya karar verdiğini belirtti. 58 yaşındaki eski CEO, TikTok’ta göreve gelmeden önce ABD merkezli Disney kanalının yayın hizmetleri müdürü olarak görev yapıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.