Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de yedi polis memuru, tutuklama sırasında siyah bir vatandaşın ölümüne neden oldukları gerekçesiyle görevden alındı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Rochester kentinde yedi polis memuru görevden alındı. Polis memurlarının mart ayında tutukladıkları siyah bir ABD vatandaşının ölümüne neden olduklarını gösteren kamera görüntüleri bu hafta ortaya çıktı. Polis memurlarından birinin üzerindeki kameranın kaydettiği görüntülerde, çıplak olduğu anlaşılan Daniel Prude (41) isimli siyah vatandaşın başına bir başlık geçirilmiş olduğu görülüyor. Prude, tutuklandıktan bir hafta sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. 

New York eyaletine bağlı Rochester kentindeki karakolda görevli yedi polis memuru, mart ayında siyah Amerikan vatandaşı Daniel Prude’un ölümüne neden oldukları gerekçesiyle görevden alındı. Olay akşamına ilişkin görüntüler bu hafta gün yüzüne çıktı. Görüntüleri ortaya çıkaran Prude’un ailesi, polis memurlarının tutuklanmasını istedi. 23 Mart günü tutuklanan Prude, yedi gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. 

ABD’de ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı eylemlerin ve tartışmaların sürdüğü bir dönemde ortaya çıkan görüntüler, tansiyonun daha da yükselmesine neden oldu. Çarşamba günü (2 Eylül) Rochester kent merkezinde çeşitli protesto gösterileri düzenlendi. Perşembe günü ise yüzlerce insan New York’taki Times Meydanı’nda bir araya gelerek “Prude için adalet” ve “polis reformu” talep etti. 

Rochester Belediye Başkanı Lovely Warren ve polis yetkililerine, olayın ardından beş ay geçmesine rağmen polis memurlarının neden cezalandırılmadığı ve görüntülerin neden bunca zaman sonra ortaya çıktığıyla ilgili sorular yöneltildi. Belediye Başkanı Warren, perşembe günü basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, “Polis merkezimiz, toplumumuz ve ben Daniel Prude’u koruyamadık” dedi

“Polisi kardeşime yardım etsinler diye aradım, onu linç etsinler diye değil”

Monroe İlçe Tıbbi Müfettişi tarafından hazırlanan otopsi raporunda Prude’un ölüm nedeni “fiziksel kısıtlamalara dayalı nefes alma güçlüğü sebepli bir cinayet” olarak tanımlandı. Otopsi raporunda Prude’un “ajite deliryum” olarak da bilinen rahatsızlığın şiddet girişimi, terleme ve vücut sıcaklığında ani artış gibi belirtilerini de gösterdiğine yer verildi. Ayrıca Prude’un vücudunda tespit edilen fensiklidin (PCP) maddesinin akut solunum zehirlenmesini tetiklemiş olabileceği belirtildi.  

Kamera görüntülerinde, bir polis memurunun etrafa tükürük saçmaması gerekçesiyle Prude’un başına bir başlık yerleştirdiği görülüyor. Prude’un ise “Çıkarın şunu kafamdan! Beni öldürmeye çalışıyorsunuz!” dediği ve polislerin cevap olarak “Sakin ol ve etrafa tükürmeyi bırak!” dedikleri duyuluyor. 

Videoda bir polis memurunun daha sonra Prude’un sırtının üstünde diz çöktüğü ve Prude’un tepkisiz kalmasıyla birlikte tanımlanamayan bir sesin “Kalp masajına başlayın!” dediği duyuluyor. Dakikalar sonra ambülans geliyor ve Prude’un sedye üzerinde araca bindirildiği görülüyor. 

Ailesi, Daniel Prude’un akıl sağlığının yerinde olmadığını, psikolojik sorunları olduğunu belirtirken erkek kardeşi Joe Prude, polisi aradığını çünkü o akşam kardeşinin evden habersiz ayrıldığını fark etmesiyle endişelendiğini belirterek. “Polisi kardeşime yardım etsinler diye aradım, onu linç etsinler diye değil” dedi. 

Polisin bir sivilin ölümüne karıştığı her olayda olduğu gibi, eyalet yasaları gereği, New York Eyalet Savcılığı soruşturmayı devraldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.