Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’daki Moria sığınmacı kampında iki gün içinde üçüncü yangın: Binlerce mülteci sokaklarda yaşamaya başladı

Yunanistan’daki en büyük sığınmacı kampı olan Moria’da iki gün içinde üç kez yangın çıktı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yaklaşık 13 bin mülteciyi evsiz bırakan yangınların ardından bakanlarla acil bir toplantı düzenledi. Binlerce çevik kuvvet polisi başkent Atina’dan Moria’nın bulunduğu Midilli Adası’na sevk edilirken, Midilli Valisi Kostas Mountzouris, durumun kontrolden çıktığını belirterek bölgede olağanüstü hâl ilan edilmesi çağrısında bulundu. Kamptan tahliye edilen 35 mültecinin koronavirüs testlerinin de pozitif çıktığı açıklandı. 

Avrupa’nın en büyük sığınmacı kampı olan Midilli’deki Moria, üç günde çıkan yangından sonra harabeye döndü. Yunanistan Göç Bakanlığı, çarşamba (9 Eylül) günü geç saatlerde kampta üçüncü bir yangının çıktığını ve sekiz bin çadırla birlikte çok sayıda barakanın yok olduğunu söyledi.

Moria sığınmacı kampındaki yetkililer, çıkan yangından kimsenin ciddi şekilde yaralanmadığını, yangında 4 bin kişinin yaşadığı kampın büyük bölümünün yok olduğunu belirtti. Midilli Adası’ndaki binlerce mültecinin üç gündür Midilli sokaklarında olduğu belirtiliyor.

Kampta yaşayan küçük yaştaki çocukların Midilli Adası’na tahliye edildiğini ve Yunanistan’ın kuzeyindeki “güvenli” tesislere yerleştirileceklerini söyleyen Atina temsilcileri, mültecilerin önemli bir kısmına koronavirüs testleri yapıldığını belirtti. Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, kampta yapılan testlerde 35 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Fransa, Almanya ve Hollanda, başta çocuklar olmak üzere binlerce mülteciyi ülkelerine kabul edeceklerini açıkladı. Almanya ve Fransa ise perşembe (10 Eylül) günü, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kamptaki yaklaşık 400 çocuğu ülkelerine almak için bir girişim üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Berlin’de düzenlenen bir panelde yaptığı açıklamada “Yunanistan’a küçük yaştaki mültecileri kabul etmesini ön adım olarak sunuyoruz. Bunu atılacak diğer adımlar da takip etmelidir” dedi. Merkel, AB’nin göç politikası için “daha fazla ortak sorumluluk üstlenmesi” gerektiğini de belirtti.

Moria sığınmacı kampında yaşayan Suriyeli bir kadın olan Fatma El Hani, “Her şeyi kaybettik, terk edildik. Aç bırakıldık, susuz ve ilaçsız” diyerek mülteciler olarak zor durumda olduklarını belirtti.

21 yaşındaki Kongolu mülteci Gaelle Koukanee ise Yunan polisinin yangını söndürmek için operasyon sırasında göz yaşartıcı gaz kullandığını söyleyerek “Aramızda engelli çocuklarımız ve yaşlılar var. Bu insanlık yoksunluğu neden?” diye konuştu. Kampta tuvaletlerin ve duşların düzgün çalışmadığını belirten Koukanee, “Şimdi geleceğim için daha da endişeliyim” dedi.

Moria mülteci kampında kalan bir diğer mülteci Fatma ise “Burası Avrupa mı? Ben yeterince acı yaşadım, sadece bebeğimin huzur içinde büyümesini istiyorum” diye konuştu.

Kampta yaşayan küçük yaştaki çocukların Midilli Adası’na tahliye edildiğini ve Yunanistan’ın kuzeyindeki “güvenli” tesislere yerleştirileceklerini söyleyen Atina temsilcileri, mültecilerin önemli bir kısmına koronavirüs testleri yapıldığını belirtti.  

Yerel bir belediye lideri olan Vangelis Violatzis ise AFP’ye verdiği demeçte, “Şimdi Moria’yı sonsuza dek kapatma zamanı. Başka bir mülteci kampı istemiyoruz ve herhangi bir inşaata karşı çıkacağız. Bu durumla beş yıldır karşı karşıyayız. Artık başkalarının bu yükü taşımasının zamanı geldi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.