Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İlaç firmaları aşıyı piyasaya sürmek için acele etmiyor, emin olmak istiyorlar” – ABD’de koronavirüs aşı denemelerine katılan siyasetbilimci Doç. Dr. Sinan Ciddi ile söyleşi

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) yaşayan ve Pfizer ilaç firmasının gerçekleştirdiği üçüncü aşama koronavirüs aşı denemesine katılan 30 bin gönüllü denekten biri olan siyasetbilimci Doç. Dr. Sinan Ciddi, üçüncü aşıyı da vuruldu ve sürecin önemli bir kısmı tamamlanmış oldu.

Betül Başak‘ın sorularını yanıtlayan Ciddi, denemelerin hiçbirinde bir yan etkiyle karşılaşmadığını söyledi. Aşı denemelerine katıldığı Pfizer’ın sıkı denetlendiğini ve güvenilir olduğunu vurgulayan Ciddi, Rusya yapımı aşıların yeterince iyi denetlenmiyor olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. ABD Başkanı Donald Trump‘ın, koronavirüs aşısını başkanlık seçimlerine yetiştirileceği ile ilgili açıklamalarını da değerlendirdi. Ciddi, ABD’deki hiçbir ilaç firmasının bu riski almadığını belirtti: “Trump’ın seçim şansı azaldığı için bu tür bir yöne gidiyor. Bir firmanın bu konuyu telaşa getirdiği görülürse, firmanın itibarı sıfırlanır. Hiçbir acele yok. Firmalar emin olmak istiyor”.

Pfizer’in aşı denemelerinin sonuçlarının kasım ayının üçüncü haftasında onaya sunulacağını, aşı onaylandıktan sonra kitlesel dağıtım için bürokratik işlemlerin yapılmaya başlandığını da ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.