Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı Danıştay’a taşındı

Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’nden ayıran kararın iptali için davalar açıldı. Avukat Sedef Erken, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Ankara Barosu, Diyarbakır Barosu ve Halkın Kurtuluş Partisi’nin aralarında olduğu kişi ve kurumlar kararın iptali için Danıştay’a başvurdu.

Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önündeki kalabalık grubun ellerinde “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” dövizleri ve LGBTİ+ bayrakları yer alıyor.

“Haklarımı ihlal ediyor”

Avukat Sedef Erken, Danıştay Başkanlığı’na gönderilmesi talebiyle İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği dilekçede, söz konusu Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulmasını ve işlemin iptalini talep etti.

Av. Erken, Twitter hesabından paylaştığı dilekçede, sözleşmeden çekilme kararıyla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kadın olarak haklarının ihlal edildiğini belirtti.

https://twitter.com/SedefErken/status/1373942848597409795

“Anayasa’ya aykırılık” itirazı

Ankara Barosu, Danıştay 10. Dairesi Başkanlığı’na verdiği dava dilekçesinde sözleşmeden çekilme kararı ile bu kararın dayanağı olan 9 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin ilgili kısımlarına dair “Anayasa’ya aykırılık” itirazında bulundu.

Barodan yapılan açıklamada, “Baromuz tarafından, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesine dayanılarak feshedilmesine dair 19.03.2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın; fonksiyon gasbı nedeniyle yok hükmünde olduğu ve Anayasanın 104. maddesine aykırılık taşıdığı iddiası ile Danıştay’da dava açılmıştır. Dava dilekçesinde, ayrıca dava konusu kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin ilgili kısımlarının Anayasaya aykırılığı itirazında da bulunulmuştur” denildi.

Diyarbakır Barosu da İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptali için yürütmenin durdurulması talepli dava açtıklarını duyurdu.

Dernek ve partiler de dava açtı

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, sosyal medya hesaplarından kararın iptali için dava açtıklarını duyurdu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin Twitter hesabından, “20.03.2021 tarihinde gece yarısı 02.00’de İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini ilan eden Cumhurbaşkanı Kararına karşı, bu gece saat 02.00’de, Danıştay başkanlığına hitaben, işlemin iptali hakkında dava açmış bulunuyoruz” açıklaması yapıldı.

Halkın Kurtuluş Partisi de (HKP) kararın iptaline karşı 2021/1479 esas numarasıyla Danıştay 10. Dairesi’ne başvurdu.

HKP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Av. Ayça Okur Yoldaş, “Danıştay’da dava açtık. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesi kararının iptaline karşı 2021/1479 esas numarasıyla Danıştay 10. Daire Başkanlığı’na dilekçemiz verilmiştir. Bir şey ummuyoruz ama mücadelemize devam ediyoruz” dedi.

Erdoğan imzalı karar gece yarısı yayımlanmıştı

Türkiye, 11 Mayıs 2011 tarihinde ilk imzacısı olduğu ve kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi”nden çekildi. 20 Mart’ta Resmî Gazete’de gece saatlerinde yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi” Türkiye bakımından feshedildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasını taşıyan Cumhurbaşkanı kararında şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.