Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Haziran 2021): Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumu ile başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava, parçalı ve çok bulutlu gözüküyor. Bugün akşam saatlerinde yağmur yağacağı tahmin ediliyor. 

Ankara’daki hava İstanbul’dakinden farksız. Meteorolojiye göre başkentteki hava, parçalı ve çok bulutlu, yer yer yağış bekleniyor. 

Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz kıyılarının sağanak yağışlı, diğer yerlerin ise az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 6 bin 221 yeni vaka tespit edildi, 71 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 48 bin 950’ye yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 37 milyon 283 bin 310’a çıktı. 

Bu arada aşılama hızı gittikçe artıyor. Dün akşam itibarıyla aşılama yaşı 35’e düştü.  

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresindeki web sitemizden takip edebilirsiniz. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Gün başlarken dolar kuru 8 lira 62 kuruş, avro kuru 10 lira 36 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.431 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 505 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 73,66 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak.

Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunu açıklayacak. Ayrıca haftalık para ve banka istatistiklerini duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun Teklifi” kabul edildi. Yasayla başsavcılar, savcıların soruşturmayı sonlandıran kararlarını denetlemekle görevli olacak. Ayrıca, hükümlü ve tutukluların adliye binalarında bekletildikleri veya sağlık kuruluşlarında tedavi gördükleri bölümleri izleme kurulları görebilecek, dinleyebilecek. 

Gaziantep’te, şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybeden Duygu Delen’in ölümüne ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması dün yapıldı. Ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Mehmet Kaplan, “ev hapsi şartıyla” tahliye edildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı da bu karara itiraz etti. 

Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı’nın bilgi isteme yetkisi ile ilgili yapılan iptal başvurusunu reddetti. Mahkeme, İletişim Başkanlığı’nın “gerekli gördüğü tüm bilgileri” kamu kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerden isteme yetkisinin, anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’ya karşı öğrenci ve akademisyenlerin eylemleri devam ediyor. Akademisyenler bugün de her gün olduğu gibi rektörlüğe sırtını dönecek. 

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın dört sanık için yeniden görülen davasında karar açıklandı. Firma yöneticisi Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verildi. Mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu’na da 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti.

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım

A Milli Futbol Takımı, dün oynanan Avrupa Şampiyonası maçında Galler’e 2-0 yenildi. Türkiye, Galler yenilgisi ile turnuvadaki ikinci mağlubiyetini aldı.

Avrupa Futbol Şampiyonası’na bugün gruplarda ikinci maçlar ile devam edilecek. B Grubu’nda Danimarka-Belçika oynayacak. C Grubu’nda ise Ukrayna-Kuzey Makedonya ve Hollanda-Avusturya karşılaşacak. 

Türkiye maçının dışında ise dünkü maçlarda şu sonuçlar alındı:

Finlandiya 0 – Rusya 1

İtalya 3 – İsviçre 0

Ülkemizde 2021-2022 sezonu yaz transfer dönemi başladı. Yaz transfer dönemi, 8 Eylül’de tamamlanacak.

2021 FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası, İspanya ve Fransa’nın ev sahipliğinde başlayacak. Türkiye, C Grubu’ndaki ilk maçında Slovenya ile karşılaşacak. Mücadele, Türkiye saati ile 19.00’da başlayacak.

Türkiye Futbol Federasyonu, yabancı oyuncu sınırlaması konusunda değişikliğe gitmediğini açıkladı. 2021-2022 sezonunda en fazla 14 yabancı oyuncu tescil ettirilecek. Bu futbolculardan en fazla sekizi aynı anda sahada yer alabilecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün görüştü. İki lider arasındaki görüşme yaklaşık dört saat sürdü. Putin, görüşmenin “yapıcı” geçtiğini belirtti. Biden ise “Zaman yeni bir Soğuk Savaş zamanı değil” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası dün faiz kararını açıkladı. Politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında bırakıldı.

Bugün Medyascope’ta saat 15.00’te “Burak Bilgehan Özpek ile Ön Libero” programı var. 

Medyascope Açık Oturum’u tam tamına 300. bölüme ulaştı. Gülçin Karabağ, Açık Oturum’un 300. bölümünü Kadri Gürsel, Levent Gültekin, Ruşen Çakır ve Sedat Pişirici ile konuşacak. Açık Oturum’u saat 20.00’de izleyebilirsiniz. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.