Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (29 Haziran 2021): Gazeteciler polis şiddetine karşı yürüyecek

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava bulutlu. Ankara’da ise parçalı ve az bulutlu gözüküyor. Akşam saatlerinde yağmur yağması bekleniyor. 

Ülkemizin kuzey kesimlerinde hava parçalı bulutlu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sağanak yağışlı. Diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 283 yeni vaka tespit edildi, 58 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 634’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 48 milyon 391 bin 687’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 69 kuruş, avro kuru 10 lira 35 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.373 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 495 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,49 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı ekonomik güven endeksi verilerini açıklayacak.

Güven endeksinin neden en önemli verilerden biri olduğunu, Medyascope’tan Sedat Pişirici dünkü “Ekonomi Tıkırında” anlattı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Bugün gözler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM). Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi, grup toplantıları düzenleyecek. Gelişmeleri tüm gün Medyascope’tan takip edebilirsiniz.

Gazetecilik dernekleri, Onur Yürüyüşü’ndeki polis şiddetini, Ankara, İstanbul ve İzmir’de protesto edecek. Biz de bu üç eylemi, muhabirlerimizle takip edeceğiz.

TBMM Genel Kurulu’nda, RTÜK’e üye seçimi yapılacak. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Kısaca düne bakalım:

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İstanbul İl Başkanlığı görevine Erhan Erol getirildi. Erol, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden iki dönem Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı görevini yapmıştı. 

Metin Lokumcu davasının ikinci duruşması dün Trabzon Adliyesi’nde yapıldı. “Taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla 13 emniyet görevlisinin yargılandığı davada mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör ataması protestolarında LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp haklarında dava açılan 12 öğrencinin yurtdışına çıkış yasakları kaldırıldı. Bir sonraki duruşma 13 Ekim’de.

Makina ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda son 16 turu heyecanı, bugün oynanacak İngiltere-Almanya ve İsveç-Ukrayna karşılaşmaları ile sonlanacak.

Dün inanılmaz heyecanlı iki maç oynandı. Hırvatistan, son beş dakikasına 3-1 yenik girdiği İspanya maçını 3-3’e getirerek uzatmaya taşımayı başardı. Ancak uzatmada iki gol daha atan İspanyollar maçı 5-3 kazandı. Maçı Cüneyt Çakır’ın yönettiğini de hatırlatalım…

Kupanın şu ana kadarki en büyük sürprizini ise Fransa’yı eleyen İsviçre yaptı. İsviçre 1-0 öndeyken, penaltı kaçırdı ve ardından 3-1 yenik duruma düştü. Ama pes etmedi İsviçre ve maç bitti derken iki gol daha atarak skoru 3-3’e getirdi. Uzatmada başka gol olmadı ve penaltılara giden mücadeleyi İsviçre 5-4 kazandı.

Bu sonuçların ardından İspanya ve İsviçre çeyrek finalde birbirleriyle eşleşti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İtalya’nın ev sahipliğinde Matera kentinde G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılacak. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

İtalya’da açık alanlarda maske kulllanımı zorunluluğu kalktı. Ülkede, hasta ve vaka sayısı epey azalmıştı. 

Öte yandan Avrupa Birliği de Delta varyantı nedeniyle kapılarını turistlere kapatıyor. Portekiz, “yüksek riskli bölge” ilan edildi. Almanya, Portekiz’deki vaka ve can kaybı sayılarındaki artış nedeniyle uçuş yasağı getirdi. 

Bugün Medyascope’ta, Ruşen Çakır, gazeteci Murat Yetkin ile saat 14.00’te siyaset ve medyada kirliliğin nedenlerini ve boyutlarını konuşacak. Ruşen Çakır ayrıca saat 16.00’da Ayhan Bilgen’i ağırlayacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.