Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Şahan Gökbakar’dan Ahmet Hakan’a uzanan habercilik yanlışı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, oyuncu Şahan Gökbakar ile ilgili magazin haberlerinden hareketle, “kıyıların herkesin kullanımına açık olduğu ve kimsenin bu alanlarda özel mülkiyeti ilan edemeyeceği”ni vurgulayarak söz konusu haberlerin veriliş tarzını eleştirdi.

“8 Temmuz günü Cadde ve Kelebek’te yayımlanan bu haber, ünlü bir komedyen ile ilgili olunca internet medyasının da dikkatini çekti. Birçok haber sitesi haberi hiçbir değişiklik yapmadan kopyaladı. Sosyal medyadaki paylaşımlarda da Şahan Gökbakar’a yönelik tepki gösterildi. 

Hürriyet ve Milliyet’in ortak haberinin, muhabirin sadece uzaktan yaptığı gözleme dayalı olması, Şahan Gökbakar ile konuşulmamış olmasını bir yana bırakalım.

Bu haberin çok önemli bir eksiği vardı. Şahan Gökbakar’ın villasının önündeki sahili özel mülk ilan edemeyeceği, izin almadan özel iskele yaptıramayacağı, denizden kum alıp sahil oluşturmanın da yasak olduğu vurgulanmamıştı.

Gazetecinin görevi, gördüğünü aktarmakla sınırlı olamaz. Haberi yazarken, kim olursa olsun açıkça Anayasa ve yasalara aykırı bir durum varsa bunu belirtmek zorunludur. Magazin muhabiri de olsa, haberin öznesi ünlü bir komedyen de olsa haber yazımının temel kuralları ihmal edilemez.

Magazin muhabiri Umut Ünver bilmeyebilir, bilse de habere koymayı ihmal etmiş olabilir. Ama Hürriyet ve Milliyet’in editörleri o haberde ‘kıyıların herkesin kullanımına açık olduğunu, kimsenin özel mülkiyeti ilan edemeyeceğini’ eklemeli, hatta başlığa çıkarmalıydı” diyen Faruk Bildirici‘nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.