Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alkollü bir sürücünün bisikletine çarpmasıyla hayatını kaybeden Umut Gündüz, ölümünün birinci yılında Ankara’da anıldı – Baba Menderes Gündüz: “Ya yasalarınız değişecek ya da katillere hak ettikleri cezaları vereceksiniz”

Bisiklet sporcusu Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 tarihinde, Ankara Eryaman’da bisiklet kullanırken alkollü bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındayken vefat eden Umut Gündüz, ölümünün birinci yılında ailesi ve sevenleri tarafından İstanbul ve Ankara’da anıldı. Ankara’daki anmada açıklama yapan Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Umut Gündüz adı üzerinden tüm bisikletli ölümlerinin son bulması amacıyla bugüne kadar sürdürdüğümüz adalet mücadelemiz devam etmektedir. Ya yasalarınız değişecek ya da katillere hak ettikleri cezaları vereceksiniz” dedi. .

Kamera-kurgu: Deniz Eker

Beşiktaş ve Güvenpark’ta anma etkinlikleri düzenlendi

Umut Gündüz için ilk etkinlik bugün (15 Temmuz) sabah saatlerinde İstanbul’da düzenlendi. Saat 09.30’da Gündüz’ü anmak için toplanan bisiklet sporcuları İstanbul’da Beşiktaş sahilinde buluşup pedal çevirdi. Ankara Güvenpark’ta ise Umut Gündüz’ü anmak isteyenler akşam saat 18.00’de bir araya geldi. Anmaya katılan Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz açıklamalarda bulundu. Oğlunu öldüren kişinin tutuksuz yargılanmasının bu tip ölümleri teşvik ettiğini söyleyen Menderes Gündüz şöyle konuştu:

“Ya yasalarınız değişecek ya da katillere hak ettikleri cezaları vereceksiniz”

“Umut Gündüz adı üzerinden tüm bisikletli ölümlerin son bulması amacıyla bugüne kadar sürdürdüğümüz adalet mücadelemiz devam etmektedir. Umut Gündüz’ün katili olan Çağdaş Şenyüz’ün ve buna benzer bisikletli ölümlere neden olan sürücülerin ‘kasten adam öldürme’ suçlamasıyla ağır ceza mahkemesinde yargılanarak hak ettikleri cezaları alana kadar adalet arayışımız devam etmektedir. Son iki yıl içinde benzer olaylar sonucu 272 bisikletli hayatını kaybetmiştir. Ya yasalarınız değişecek ya da katillere hak ettikleri cezaları vereceksiniz.”

Ne olmuştu?

Ankara’nın Eryaman Mahallesi’nde 15 Temmuz 2020 tarihinde arkadaşıyla birlikte bisiklet kullanan Umut Gündüz, alkollü bir sürücünün aracıyla çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Gündüz’ün bisikletine çarpıp kaçan kişi aynı gece yakalanırken yaklaşık dört ay sonra uzun tutukluluk nedeniyle tahliye edildi ve şu an tutuksuz yargılanıyor. 

İkinci duruşma 7 Aralık’ta

Sanık Çağdaş Şenyüz’ün tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması 24 Haziran günü Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti müşteki vekillerinin taleplerini reddederken sanığın tutuksuzluk halinin devam etmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 7 Aralık 2021 tarihinde yapılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentteki ilk bisiklet yoluna Umut Gündüz’ün adını verdi

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Beşevler – Milli Kütüphane güzergâhına yapılan ve başkentin ilk bisiklet yolu olma özelliğini taşıyan 2,5 kilometrelik yola Umut Gündüz’un adını verdi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.