Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, rektörlük için adaylarını belirliyor – Adaylığını açıklayan akademisyen sayısı 19’a ulaştı

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, üniversitelerine atanan rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından, aralarından rektörlüğe aday olacak akademisyenler için güvenoylaması yapacak. Toplam oyların üçte biri oranında ret oyu almayan bütün adaylar, akademisyenler tarafından desteklenecek. Şimdiye kadar adaylığını açıklayan akademisyenlerin sayısı 19’a ulaştı. Güvenoyu sistemi, bazı öğrenciler ve mezun gruplarının eleştirilerine neden oldu.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2 Ocak 2021 günü atanmasının ve 15 Temmuz’da görevden alınmasının arından, üniversitedeki protestolar devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin seçim ve destekleme usulünde anlaşmasının ardından, akademisyenler rektörlük için adaylıklarını duyurmaya başladı.

Akademisyenlerin anlaştığı usule göre, üniversitenin içinden bir profesör ilk aşamada adaylığını üniversiteye duyuracak. Ardından akademisyenlerin katılımıyla yapılacak oylamada, adaylığına karşı mevcut oyların üçte biri oranında ret oyu alan adaylar, akademisyenler tarafından desteklenmeyecek. Nitelikli çoğunluk (oyların iki bölü üçü) tarafından desteklenen adaylar, akademisyenler tarafından desteklenmiş sayılacak, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) atanacak yeni rektör için açtığı forma başvurabilecek ve bu adaylardan biri, atandığı takdirde akademisyenlerden destek görecek.

19 akademisyen rektörlük için aday

Şimdiye rektör ataması için başvuran aday sayısı 19. İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve üniversitenin senatörlerinden Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Endüstri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taner Bilgiç, Atatürk Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kırlı, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman, Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Say, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Tekcan, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Eder, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkcan Özcan, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Ünlü, İngiliz Dili Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Erktin, İngiliz Dili Öğretmenliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gürel, Bilgisayar ve Öğretim Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Akpınar, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ercan, Biyomedikal Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Yücesoy, Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Saraçlar şimdiye kadar adaylıklarını duyuran akademisyenler. 

Ayrıca Melih Bulu’nun rektörlük yaptığı dönemde rektör yardımcılığı pozisyonuna getirilen ve Bulu’nun görevden alınmasının ardından rektörlük görevini vekâleten sürdüren Prof. Dr. Naci İnci de adaylık için başvuran akademisyenler arasında.

Öğrenciler ve mezunların bazıları tepkili

Akademisyenlerin, güvenoylamasıyla beraber Boğaziçi Üniversitesi içinden çok sayıda akademisyenin rektör adayı olması yönündeki stratejisi, bazı öğrenciler ve mezun grupları tarafından eleştiriliyor. Üniversite rektörünün belirlenmesinde bütün bileşenlerin söz sahibi olması gerektiğini söyleyen öğrenciler ve mezunlar, akademisyenlerin sadece kendi aralarında gerçekleştirdiği güvenoyu sisteminin daha katılımcı ve demokratik bir rektör belirleme usulünü engellediğini savunuyor. Protestolar boyunca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden grupların sosyal medya üzerinden paylaşım yaptığı Boğaziçi Dayanışması ve Boğaziçi Direnişi hesapları, üniversitenin diğer bileşenlerinin fikrini almayan güvenoyu sistemini kabul etmediklerine ve seçim yapılmasını istediklerine dair paylaşımlarda bulundu. 

Öğrenciler ve mezunlar internet üzerinden seçim organize ediyor

Seçim talep eden mezunlar ve öğrenciler, “İradene sahip çık” sloganıyla, bogaziciseciyor.org internet sitesi üzerinden mevcut rektör adaylarına oy verebilecekleri bir seçim düzenliyor. Öğrencilerin, mezunların ve üniversite çalışanlarının oy verebildiği seçimde şimdiye kadar altı binin üzerinde oy kullanıldı.

Tüm üniversite bileşenlerini sürece dahil eden yeni bir uygulama için şartların henüz uygun olmadığını düşünüyoruz

Akademisyenler ise rektör adaylarını belirlemeye yönelik anlaştıkları usule dair bir açıklama yayınlayarak, Melih Bulu’nun atanmasına karşı “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek verdikleri tepkiyi sürdüreceklerini belirtti. Şartların 2016 öncesinde olduğu gibi bir seçim için ya da üniversitenin bütün bileşenlerini dahil eden bir seçim sistemi için henüz uygun olmadığını dile getiren akademisyenler, Bulu atandığından beri üniversitenin aldığı hasarı onarmak için hareket edeceklerini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.