Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı maden ocakları (8): İzmir-Tire’de 200 futbol sahası büyüklüğünde mermer ocağı açılacak

“Tartışmalı Maden Ocakları” haber serimizin sekizinci bölümü için İzmir’in Tire ilçesine bağlı Küçükkale Köyü’ndeyiz.

Emerald Madencilik, İzmir’in Tire ilçesinde bulunan, kızılçam ormanları ile kaplı Kartal Dağı’na yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurmak amacıyla şubat ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Mermer ocağının doğaya vereceği zararlara karşı dağın çevresinde bulunan Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar köyleri ile Aydın’a bağlı Habibler Köyü’nde yaşayanlar bir araya gelerek, Kartal Dağı Koruma Platformu’nu kurdu.

Medyascope olarak Kartal Dağı eteklerinde bulunan Küçükkale Köyü’ne giderek, vatandaşlarla konuştuk.

Kartal Dağı Koruma Platformu kurucusu Recep Özen, “Bireysel çabalarımızla madeni durduramayacağımızı anlayınca, toplumsal tepki vermek için platform kurduk” dedi.

Yetkililerin projeyi durdurduk dediklerini söyleyen Özen, “Projeyi büyütme yoluna gidiyorlar. Bizi sindirmek için durdurduk diyorlar. Vatandaşı uyutmaya çalışıyorlar. 2016 yılında verilen ruhsat iptal edilene kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Küçükkale sakinlerinden olan Avni Erdoğan ise “10 yıl önce yurtdışından profesörlerin de olduğu bir grup hoca ile Kartal Dağı’nı gezdik. Onlar yazıt arıyordu. Gezerken yazıtı ve kiliseyi bulduk. Ama en son gittiğimde kilise defineciler tarafından tahrip edilmişti. Yazıt olan taş kırılmıştı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.