Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalı maden ocakları (9): Cantaş İnşaat, Edirne-Lalapaşa’daki kalker ocağını 10 kat büyütmek için başvuruda bulundu

Tartışmalı Maden Ocakları” haber serimizin dokuzuncu bölümü için Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’ndeyiz.

Edirne-Lalapaşa’daki Vaysal ve Hacıdanişment köyleri arasında bulunan kalker ocağını işleten Cantaş İnşaat Şirketi, kapasite artırmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne başvuruda bulundu. 2007 yılında 250 bin ton kapasite ile açılan kalker ocağını işleten şirket, kapasitesini 2 milyon tona çıkarmak istiyor.

Geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan yöre halkı ise kalker ocağı kurulduktan sonra bölgedeki hayvanlarda düşükler başladığını ve meşe ormanlarında kuruma görüldüğünü belirtti.  

Kalker ocağının kapasite artırmak istemesine tepki gösteren Edirne Kent Konseyi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) ve yöre halkı, itiraz dilekçelerini Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne iletti.

Medyascope olarak Vaysal Köyü’ne giderek köy sakinleri ile konuştuk. Köy sakinlerinden Seçil Özkan, “Maden ocağının kapasite artırması bizim çocuklarımızın da geleceğini etkileyecek” dedi. 

Maden sahası için çalışan kamyonların şu anda bile risk oluşturduğunu belirten Özkan, “Çocuğum komşu köyde okula gidiyor. Taşımalı eğitim var, büyük tehlike” diye konuştu.

Özkan, maden sahasının tamamen kapatılması gerektiğini de söyledi: “Tarıma ve hayvancılığa yöneliyoruz. Su kaynakları sıkıntılı. Maden büyürse olan su da bitecek. Bize, ‘Yaşamayın, ölün’ diyorlar.”

Maden sahasında dinamit patlatıldığını da anlatan Özkan, “Hiçbir uyarı yapılmadan dinamit patlatılıyor. Bazen günde iki kez patlama oluyor. Evlerimiz hep çatladı. Başımıza yıkılacak evler” diye konuştu.

Vaysal Köyü’nde yaşayan Hüseyin Mutlu da maden sahasının genişletilmesine karşı olduğunu belirtti. 

Maden sahasının sıkıntılı olduğunu dile getiren Mutlu, “Bu taşocakları rant kapıları oldu. Her muhtarın cebine 25-30 para indiriyorlar. Muhtarlar kenara çekiliyor. Sen burada istersen öl. Kimsenin umurunda olmuyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.