Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Protestolara katıldıkları için bursları kesilen öğrencilere Boğaziçi Üniversitesi mezunları destek oluyor: “Bir öğrenciye 650 TL burs vermekten imtina edilmesi kabul edilemez”

Boğaziçi Nöbeti ve Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi (BUİM), protestolara katıldıkları gerekçesiyle bursları kesilen öğrencilere maddi destek veriyor. Boğaziçi Nöbeti’nin ulaştığı bursları kesilen öğrenciler, BUİM’in mezunlar ağına yönlendiriliyor. Şimdiye kadar 36 öğrenci, burs vermek isteyen mezunla buluşturuldu.

2 Ocak’ta Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmasıyla başlayan protestolara katıldıkları gerekçesiyle 100’den fazla öğrencinin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bursları ve kredileri kesilmişti. KYK tarafından öğrencilere gönderilen mektupta burs ve kredilerin kesilmesine ilişkin, “anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici davranışlarda bulunan öğrencilere kredi verilemez” denilmişti. Burs ve kredisi kesilen 100’den fazla öğrencinin arasında sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri değil Ankara, Ege ve Mimar Sinan üniversitelerinden öğrenciler de bulunuyordu.

Öğrencilerin burslarının kesilmesi sosyal medyada tepkiye yol açmış, bursları kesilen öğrenciler 31 Mart tarihinde yaptıkları açıklamada “Karantina ve salgın günlerinde öğrencilerin kredi ve bursunun kesilmesi insani değil” demişti. 1 Temmuz’da Kadıköy’de de bir protesto düzenleyen öğrenciler, siyasi sebeplerle eğitim ve burs haklarından mahrum bırakılmalarına tepkilerini göstermişti.

Boğaziçi Nöbeti ve Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar beraber hareket ediyor

Protestolarda yer alan Boğaziçi Nöbeti isimli grup, bursu kesilen öğrencilerle iletişim kurdu ve onları üniversitenin mezun girişimlerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar ile buluşturdu.

BÜ öğrencisi Doruk Tunaoğlu’nun aktardığına göre, Boğaziçi Nöbeti’nin ulaştığı, protestolara katıldığı için bursu kesilen öğrenci sayısı 100’ün üzerinde:“Bu öğrenciler arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğrencisi var, İzmir’den arkadaşlar var. Hatta bu öğrencilerin bir kısmı 6 Ocak’ta düzenlenen Ankara’daki kitap okuma eyleminde gözaltına alınan arkadaşlar.”

Temmuz ayında 36 öğrenciyi burs vermek isteyen mezunlarla buluşturduklarını açıklayan Tunaoğlu, bu sayının yakın zamanda artacağını söyledi.

Medyascope’un ulaştığı Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar (BUİM) gönüllüsü Serra Ulusoy, öğrencilerin burslarının kesildiğini öğrenir öğrenmez harekete geçtiklerini belirtti: “Basından duyduğumuz andan itibaren harekete geçtik. Dernek olmadığımız için aramızda para toplama gibi bir şey yapmaktan ziyade burs vermek isteyen mezunlarımızla iletişime geçiyoruz ve burs vermek isteyen mezunlarla bursu kesilmiş öğrencileri birleştiriyoruz. Alan el ve bulan elleri birleştiriyoruz.”

Anayasada güvence altına alınan toplantı ve gösteri hakkının bu tarz burs kesme politikalarıyla çiğnenmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Ulusoy, “kendi fikirlerini şiddetsiz bir şekilde ifade eden öğrencilerin burslarının kesilmesinin hiçbir ülkede yaşanmadığını” savundu: “Bu öğrencilere verilen burs ve kredi 650 TL zaten. Günümüz Türkiye’sinde paraların nerelere harcandığı düşünüldüğünde bir öğrenciye 650 lira vermekten imtina edilmesi kabul edilemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.