Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Ağustos 2021): Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk istifa etti

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 37, Ankara’da 37, İzmir’de 38, Adana’da 37, Diyarbakır’da ise 41 derece. Orman yangınlarının devam ettiği Antalya’da sıcaklık 38, Muğla’da ise 38 derece olacak.

Sıcaklıklar Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz’de mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek. 

Rüzgarın Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu’da yer yer kuvvetlice esmesi bekleniyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 297 yeni vaka tespit edildi, 108 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 74 milyon 997 bin 314’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 57 kuruş, avro kuru 10 liraydı. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.431 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 493 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,28 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Hazine ve Maliye Bakanlığı temmuz ayı nakit gerçekleşmelerini duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye, 28 Temmuz çarşamba gününden beri Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanda çıkan yangınları konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin paylaşımlarına göre 44 ilde 191 yangın kontrol altına alındı. Altı ilde ise 13 yangın devam ediyor. Adana, Antalya, Muğla, Aydın, Denizli ve Isparta’da yangının devam ettiği bilgisi paylaşıldı. 

Muğla’nın Menteşe ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Menteşe’nin Bayır Mahallesi Yumaklı mevkiinde yaşayanlar, evlerinden tahliye edildi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Yangın yüksek gerilim hatlarını tehdit eder hale geldi. Eğer yangın bu bölgeye ulaşırsa Milas ve Bodrum’a elektrik verilemeyebilir… Yangın kuzey yönünde Yeniköy Termik Santrali’ne doğru ilerliyor” diye yazdı. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, dün ilçede hiç yangın çıkmadığını duyurdu. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise yangının sonlandığını ve söndürme çalışmalarının başladığını açıkladı. 

Muğla-Köyceğiz’de orman yangınının yayılması üzerine Sazak Mahallesi tedbir amacıyla boşaltıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk istifa etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Selçuk’un “görevden affını istediği ve talebinin kabul edildiği” belirtildi. Selçuk’un yerine, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer atandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm sektörü ve Marmaris Ticaret Odası ile Deniz Ticaret Odası’nın temsilcileriyle bir araya gelecek.

21 yaşındaki üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nun, Mustafa Murat Ayhan tarafından öldürülmesinin ardından İstanbul Sözleşmesi Kampanya Grubu, bugün için eylem çağrısı yaptı. “Hayatlarımız için, Azra için isyandayız” diyen kadınlar, bu akşam saat 19.30’da Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nin önünde buluşacak.

Kısaca düne bakalım. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla’da yangın nedeniyle oluşan hasarı açıkladı. Soylu, “Toplam 156 bina acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı konumdadır. 77 konut da aynı kapsamdadır” dedi. Soylu ayrıca, Muğla’da yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşın tahliye edildiğini de belirtti. 

Halk TV’nin Muğla-Marmaris’teki İçmeler Mahallesi’nden yaptığı canlı yayını basan bir grup, “yalan söylendiğini” iddia ederek yayına katılmak istedi. Yayına ara verildi, grup ile yayın ekibi arasında arbede yaşandı.

Muğla Valiliği, yangın toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü çağırmadı. Gürün, yangın koordinasyon kuruluna kendisini çağrılmamasının yanı sıra, haberi olmadan belediyeye bağlı bazı birimlerdeki müdürlerin davet edildiğini açıkladı.

Konya’da yedi kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili adliyeye sevk edilen Mehmet Altun tutuklandı.

Aleyna Çakır’ın ölümünde baş şüpheli olan Ümitcan Uygun yeniden gözaltına alındı. Uygun ile geceyi birlikte geçiren 25 yaşındaki Esra Hankulu isimli kadının cansız bedeni bulundu.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nın 13. gününde, karate erkekler kumite 67 kiloda mücadele eden milli sporcu Eray Şamdan finalde, Fransız Steven Da Costa’ya yenilerek gümüş madalya kazandı.

Öte yandan temsilcilerimiz, dün Avrupa kupalarında sahne aldı. Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi Play-Off ilk maçında İskoçya’nın St. Johnstone takımı ile 1-1 berabere kaldı. Sarı-kırmızılı ekibin tek golünü, yeni transfer Sacha Boey attı. 

Barcelona, Messi ile sözleşme imzalanmayacağını ve Arjantinli futbolcunun takımdan ayrıldığını açıkladı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Fransa’da Anayasa Konseyi, bazı meslek gruplarına aşı zorunluluğu ve sağlık ruhsatı uygulaması getiren koronavirüs ile mücadele yasasını onayladı. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yemin ederek görevine başladı. Reisi, “İran halkına yönelik yaptırımlar kaldırılmalı. Bu hedefe yönelik her tür diplomatik planı destekleyeceğiz” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ülkede 2030’a kadar satılacak binek araç ve hafif kamyonların yüzde 50’sinin sıfır emisyonlu olmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.