Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peker’in 50 tweet’lik zincirinde değindiği Zindaşti davası Zindaşti’siz sürüyor

Suç örgütü lideri Sedat Peker, sosyal medyadan açıklamalarına devam ediyor. Peker, Twitter’da paylaştığı 50 tweetlik zincirde Burhan Kuzu ve uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti hakkında iddialarda bulundu. Peker’in “Burhan Kuzu’nun devreye girmesiyle, henüz davası bile açılmamışken serbest bırakıldı” dediği Zindaşti dışarıda ancak dava sürüyor.

Sedat Peker’in paylaşımlarında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurucularından, anayasa profesörü Burhan Kuzu’nun Naci Şerif Zindaşti ile ilişkisi ve Kuzu’nun yargıya müdahale iddiaları yer aldı. Zindaşti’nin yargılandığı davanın nasıl başladığını ve devam eden süreci hatırlayalım.

Naci Şerif Zindaşti, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Ocak 2021’de başlayan yargılamanın bir numaralı şüphelisi.

20 sanıklı davada “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek, bu örgüte üye olmak, örgüt faaliyeti çerçevesinde tasarlayarak ve kan gütme saikiyle kasten öldürmek, tasarlayarak kasten öldürmek, silahla kasten yaralamaya teşebbüs” vb. birçok suçlama var.

İstanbul’da karşılıklı silahlı saldırılar

Zindaşti 1974 İran doğumlu. İddianamede “suç örgütü lideri” olarak tanımlanırken, kamuoyunda “uluslararası uyuşturucu kaçakçısı” olarak tanındığı da belirtildi. İddianame savcısı, soruşturmaya konu suç örgütünün klasik anlamda “mafya” olarak tabir edilen yapılanmalardan farklı olduğunu belirtirken buna Zindaşti’nin “uluslararası düzeyde uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetinde bulunması nedeniyle edindiği düşmanların ailesinin canına kastettiğini, Zindaşti’nin intikam için karşı eylemde bulunduğunu, profesyonelce hareket edildiğini” örnek gösterdi.

İddianameye göre Zindaşti İran’da 175 kg eroinle yakalanıp idam cezasına çarptırılmışken, cezaevinden firar ederek Türkiye’ye geldiği ihbar edildi. Türkiye’deki ilk tutukluluğu 24 Eylül 2007’de. İstanbul Büyükçekmece’deki operasyonda 76 paket eroinle yakalanıp tutuklandığında “Kamal-Kemal Sharifi Seydani” adını kullandığı belirtiliyor. Cezaevindeyken jandarma birimlerine, uyuşturucu madde trafiğine dair ihbar nitelikli mektuplar gönderdi. Firari savcı Zekeriya Öz, Zindaşti’nin ifadesini aldı. Zindaşti 18 Ağustos 2010’da tahliye edildi. İddianame savcısı, Zindaşti’nin ifadesinin bir gizli tanık ifadesi ile benzediğine dikkat çekerken, tahliyenin ardından verdiği ifadeler sonucu hâkimlerin yerlerinin değiştirildiğini belirtti.

Zindaşti adının duyulmasına yol açan cinayetler ise iddianamenin başlangıç bölümünde yer alıyor.

Zindaşti’nin kızı ve yeğeni 6 Eylül 2014’te Büyükçekmece’de, araçlarına düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Failler Hacı Osman Sezen ile Turgay Akar da 22 Aralık 2014’te Küçükçekmece’deki işyerlerine yapılan silahlı saldırıda öldürüldü.

İddianamede “Toplam dört şahsın öldüğü her iki cinayet olayıyla ilgili yapılan her ihbarda olayların daha da çözülemez ve karmaşık hale gelmesi için özel çaba sarf edilerek soruşturma dosyalarının manipüle edilmesine çalışıldığı, anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Zindaşti’nin kızının ve yeğenin öldürülmesinde azmettirici oldukları iddiasıyla Orhan Ünğan ve kardeşi İlhan Ünğan hakkında dava açıldı. 1 Kasım 2017’de Ünğan kardeşlerin avukatı Kutbettin Kaya, İstanbul Yeşilköy’de restoranda yemek yerken öldürüldü. Orhan Ünğan tutuklu yargılanırken, firari olan İlhan Ünğan 7 Nisan 2019’da Bağdat Caddesi’nde bir kafeden çıktığı sırada silahlı saldırıda öldürüldü

İddianameden önce tahliye edildi

Zindaşti, 5 Nisan 2018’de gözaltına alındı ve 20 Nisan 2018’de tutuklandı. 11 Ekim 2018’de tahliye edilirken iddianame henüz hazırlanmamıştı. Savcılık tahliyeye itiraz etse de Zindaşti yakalanamadı.

Zindaşti’nin tahliyesi başka bir dava konusu oldu. Burhan Kuzu hakkında “nüfuz ticareti” suçlamasıyla dava açıldı. Kuzu Zindaşti’yi tahliye eden hâkimi aradığını kabul etti. Eski bir öğrencisi olan Zindaşti’nin avukatının uzman görüşünü bildirmesini istediğini söyledi. Kuzu, Zindaşti ile bir kez görüştüğünü iddia etti ancak birlikte çekilen fotoğrafları ve telefon kayıtları ortaya çıktı

Kuzu, davanın 8 Eylül 2020’de İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasına sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmadı. 19 Ocak 2021’e verilen yeni duruşma tarihinden önce, 1 Kasım 2020’de ise hayatını kaybetti.

Zindaşti’nin yargılandığı dava sürüyor. 29 Eylül 2020 tarihli iddianamede Zindaşti’ye tehdit, kasten yaralama, iki kişiye karşı kasten öldürme ile İlhan Ünğan’ın öldürülmesine ilişkin “tasarlayarak ve kan gütme saikiyle kasten öldürme” suçlamaları yöneltildi. 

Zindaşti’nin baş şüpheli olduğu, aralarında polislerin de bulunduğu 20 sanıklı davanın son duruşması 26 Mayıs 2021’de yapıldı. Gelecek duruşma 28 Eylül 2021’de.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.