Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zindaşti davası: Sanık polislerin dosyalarının ayrılması talebi reddedildi

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti ile birlikte aralarında polislerin de olduğu 20 sanığın yargılandığı davada mahkeme, sanık polislerin dosyalarının ayrılması taleplerini reddetti. Mahkeme, Zindaşti hakkında yakalama kararının devam etmesine ve bir sonraki duruşmanın 15 Aralık’ta yapılmasına karar verdi.

Çağlayan’daki İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada üçü polis memuru dört sanık, müşteki ve sanık avukatları hazır bulundu. İkisi bu dosyadan tutuklu üç sanık ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Duruşmada ifade veren sanık polisler, Zindaşti ile maktul yakını olması nedeniyle görüştüklerini öne sürerek, suçlamaları reddetti.

Sanık polis Fatih Y., Zindaşti ile kızı ve yeğeninin 6 Eylül 2014’te Büyükçekmece’de araçlarına düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından tanıştıklarını söyledi. Fatih Y., Zindaşti’nin hasmı Orhan Ünğan ile Belçika’da yaptığı görüşmenin sorulması üzerine “Cinayeti kendisinin yaptırmadığını, konuyla ilgili bilgi vereceğini söyledi. Kendisiyle bu nedenle görüştüm” dedi. Soruşturma kapsamındaki tüm görüşmelerin tutanakla kayıt altına alındığını anlatan Fatih Y., görüşmeye resmi yazı ile gittiğini belirtti.

Sanık polis Gönen K., 27 yıllık polislik mesleğinin 17 yılının cinayet büro amirliğinde geçtiğini ve bu olayla ilgili kendi isteğiyle emekli olduğunu söyledi.  Zindaşti’nin kızı ve yeğeninin öldürülmesi ile ilgili dosya kendisine geldiğinde dosya savcısı ile görüştüğünü belirten Gönen K., “Kendisine dosyanın cinayet büro amirliği yetkisinin çok çok üzerinde olduğunu ifade ettim. Savcı ‘İşten kaçıyorsun’ gibi bir yere gidince ben de ‘Ulaşmak istediğim birçok bilgiye ulaşamayacağım ama elimden geleni yapacağım’ dedim” diye konuştu. Gönen K., Zindaşti ile yalnız başına hiç görüşmediğini, yanında ekibinden birinin mutlaka olduğunu, görüşmeleri işyeri ya da evinde yaptıklarını söyledi.  Gönen K., mahkeme başkanının “Zindaşti’yi neden emniyete çağırma gereği duymadınız?” sorusunu ise “Hedef olan bir şahsı bir yere çağırdığında yolda başına geleceklerden sorumlu tutulacağımızı düşündüğümüz için” diyerek yanıtladı.  

Sanık polisler, dosyalarının ayrılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmayı talep etti. Bu talebi reddeden mahkeme, Zindaşti hakkında yakalama kararının devam etmesine ve bir sonraki duruşmanın 15 Aralık’ta yapılmasına karar verdi.

Davada Zindaşti’ye “tasarlayarak kasten öldürme”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “birden fazla kişiyle silahla tehdit”, “silahla kasten yaralamaya teşebbüs” ve “resmi belgede sahtecilik”, polis memurlarının da aralarında olduğu diğer sanıklara da “örgüt üyeliği”, “örgüt adına suç işlemek”, “suç üstlenme”, “verileri yasalara aykırı olarak ele geçirme”, “silahla tehdit ve görevi kötüye kullanma” suçlamaları yöneltiliyor.

Zindaşti dosyası

İddianameye göre, İran’da 175 kilogram eroinle yakalanıp idam cezasına çarptırılan uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerif Zindaşti, cezaevinden firar ederek Türkiye’ye geldi. 24 Eylül 2007’de İstanbul-Büyükçekmece’deki operasyonda 76 paket eroinle yakalanıp tutuklanan Zindaşti, cezaevinden jandarmaya uyuşturucu madde trafiğine ilişkin ihbar mektupları gönderdi. Firari eski savcı Zekeriya Öz, Zindaşti’nin ifadesini aldı. Zindaşti 18 Ağustos 2010’da tahliye edildi. Zindaşti’nin tahliyesinin ardından verdiği ifadeler sonucunda hâkimlerin yerleri değiştirildi.

Cinayetler zinciri

Zindaşti’nin kızı ve yeğeni, 6 Eylül 2014’te Büyükçekmece’de, araçlarına düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatlarını kaybetti. Failler Hacı Osman Sezen ile Turgay Akar ise 22 Aralık 2014’te Küçükçekmece’deki işyerlerine yapılan silahlı saldırıda öldürüldü. Zindaşti’nin kızının ve yeğenin öldürülmesinde azmettirici oldukları iddiasıyla Orhan Ünğan ve kardeşi İlhan Ünğan hakkında dava açıldı. 1 Kasım 2017’de Ünğan kardeşlerin avukatı Kutbettin Kaya, İstanbul Yeşilköy’de restoranda yemek yerken öldürüldü. Orhan Ünğan tutuklu yargılanırken, firari olan İlhan Ünğan 7 Nisan 2019’da Bağdat Caddesi’nde bir kafeden çıktığı sırada silahlı saldırıda hayatını kaybetti.  

Zindaşti- Burhan Kuzu bağlantısı

Zindaşti, 5 Nisan 2018’de gözaltına alındı ve 20 Nisan 2018’de tutuklandı. 11 Ekim 2018’de tahliye edildiğinde hakkındaki iddianame henüz hazırlanmamıştı. Savcılık tahliyeye itiraz etse de Zindaşti yakalanamadı. Zindaşti’nin tahliyesi başka bir davaya da konu oldu. AKP’nin kurucularından, anayasa profesörü Burhan Kuzu hakkında “nüfuz ticareti” suçlamasıyla dava açıldı. Zindaşti’yi tahliye eden hâkimi aradığını kabul eden Kuzu, Zindaşti ile bir kez görüştüğünü iddia etse de birlikte çekilen fotoğrafları ve telefon kayıtları ortaya çıktı. Kuzu, davanın 8 Eylül 2020’de İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasına sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmadı. 1 Kasım 2020’de ise hayatını kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.