Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Ağustos 2021): Messi resmen PSG’li oluyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. İç kesimlerde mevsim normalleri altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Bugün İstanbul’da hava 31, Ankara’da 29, İzmir’de 35, Adana’da 34, Diyarbakır’da 36, Antalya’da 40, Muğla’da ise 35 derece olacak.

Karadeniz’de yağışların kuvvetli, yer yer çok kuvvetli geçmesi bekleniyor. Meteoroloji, ani sel baskınına karşı uyardı.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 26 bin 597 yeni vaka tespit edildi, 124 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 79 milyon 206 bin 936’ya çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 61 kuruş, avro kuru 10 lira 10 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.437 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 479 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 70,60 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı inşaat maliyet ile dış ticaret endekslerini açıklayacak.

TÜİK, Haziran 2021’in işgücü istatistiklerini yayımladı. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre haziran ayında Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, mayıs ayına göre 823 bin kişi azalarak 3 milyon 399 bin kişi oldu. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sel felaketinin yaşandığı Van-Başkale’nin Esenyamaç Köyü’ne gidecek.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarına göre ormanlık alanda çıkan yangın şu anda bölgedeki yerleşim yerlerini tehdit etmiyor. Pakdemirli, Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurdu. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek.

Kısaca düne bakalım. 

Geçen yıl Serkan Dindar isimli erkeğin evinde ölü bulunan Ceyda Yüksel’in davasının dördüncü duruşması İzmir Adliyesi’nde yapıldı. Duruşmada sanık Dindar’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 22 Ekim’de.  

Ankara’da cinsel saldırıya uğradığını belirterek suç duyurusunda bulunduktan sonra yaşamına son veren 18 yaşındaki Eda Nur Kaplan ile ilgili soruşturma sürüyor. Şüphelilerden Yusuf G. gözaltına alınmış, diğer şüpheli Mehmet A. ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Yusuf G. de sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Kürt sorununun iyice uluslararası bir hal kazandığı günümüzde, Suriye’de PYD/YPG/PKK ile stratejik bir işbirliği içinde olan ABD’nin Biden yönetimiyle birlikte yeni arayışlara girmesi şaşırtıcı olmayacaktır. “PKK silah bırakırsa neler olur?” sorusuna Ruşen Çakır’ın verdiği cevabı dinleyelim.

Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Fransa Ligue 1 temsilcilerinden Paris Saint-Germain dün gece saatlerinde yaptığı açıklama ile dünyaca ünlü yıldız Lionel Messi’yi kadrosuna kattığını kamuoyuna duyurdu. Messi, PSG’de 30 numaralı formayı terletecek.

Öte yandan ülkemizde de transfer hareketliliği devam ediyor. Galatasaray, Danimarkalı stoper Victor Nelsson’un transferi için Kopenhag ile görüşmelere başladığını dün yaptığı açıklama ile Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na bildirdi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo, 11 kadına cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından istifa ettiğini duyurdu. Cuomo istifasının 14 gün içinde geçerli olacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Taliban bölgede ilerleyişini sürdürüyor. Afgan hükümet güçlerinin Taliban’a karşı kaybettiği eyalet sayısı altıya yükseldi. Senem Görür, Taliban’ın bölgede ilerleyişini, Afganistan’ın geleceğini ve Türkiye’nin bölgede üstlenmek istediği rolü DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve güvenlik analisti Metin Gürcan ile konuştu.

ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın 9 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya göre iCloud’a yüklenen tüm fotoğraflar, çocuk istismarına dair bir iz taşıyıp taşımadığını tespit edebilmek için özel bir kontrol sisteminden geçecek.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.