Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (12 Ağustos 2021): Altındağ’da tehlikeli gerginlik

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Senem Görür, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Gamze Elvan ufak bir rahatsızlık geçirdiği ve sesi kısık olduğu için bugünkü podcasti ben sunuyorum. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. İç kesimlerde mevsim normalleri altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Bugün İstanbul’da hava 31, Ankara’da 29, İzmir’de 35, Adana’da 38, Diyarbakır’da 38, Antalya’da 37, Muğla’da ise 35 derece olacak.

Karadeniz’de yağışların kuvvetli, yer yer çok kuvvetli geçmesi bekleniyor. Meteoroloji, ani sel baskınına karşı uyardı.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 27 bin 356 yeni vaka tespit edildi, 128 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 80 milyon 481 bin 155’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü (11 Ağustos) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılarının devreye girmesiyle birlikte salgında “yeni bir devrin başladığını” söyleyen Koca, yüz yüze eğitime ilişkin “Tüm okullarımız zamanında açılacak, yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir” dedi. Aşı programının artık tercihe bırakılmayacak bir toplumsal ödev haline geldiğini savunan Bakan Koca, buna ilişkin detayların daha sonra kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 63 kuruş, avro kuru 10 lira 14 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.410 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 485 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,54 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak.

Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini paylaşacak

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı sanayi üretim, perakende satış ve ciro endekslerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Ankara-Altındağ’da bulunan Battalgazi Mahallesi’ndeki bir parkta önceki gün iki grup arasında kavga çıktı ve kavgada Emirhan Yalçın ağır yaralanarak hayatını kaybetti. Yalçın’ın hayatını kaybetmesinin ardından olayın yaşandığı mahalle ve çevresinde gerginlik çıktı. Mahallede toplanan çok sayıda vatandaş, Yalçın’ın hayatını kaybetmesine tepki gösterdi. Çevredeki dükkan ve araçların zarar gördüğü olaylara zaman zaman polis müdahale etti. Ankara Valiliği ise “Altındağ ilçemizde bu akşam meydana gelen birtakım gösteri ve olaylar vatandaşlarımızın soğukkanlılığı ve emniyet güçlerimizin yoğun çalışmaları sonucu an itibariyle sona ermiştir” açıklamasında bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde törenle karşılayacak.

Van’da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şahmaran Resort Otel’de kanaat önderleriyle bir araya gelecek, Peynirciler Çarşısı’nı ve Kapıköy Sınır Kapısı’nı ziyaret edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yapılacak “6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri” kapsamındaki toplantıda, Kamu İşveren Heyeti teklif sunacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erzurum’un Horasan, Pasinler ve Yakutiye ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek.

Kısaca düne bakalım. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, KRT, Tele 1, HaberTürk, Halk TV ve TR 35 kanallarına toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verdi. Medyascope Ankara muhabiri Özgür Özdemir’e konuşan RTÜK üyesi Okan Konuralp, “Hep birlikte yolumuza devam edeceğiz, ‘Herkes için adalet’ diyerek. Kimsenin şüphesi olmasın, başaracağız” dedi.

İstanbul-Sultangazi’de Ulviye Avağ, bir süre önce boşandığı Mehmet D. tarafından silahla vurularak öldürüldü. Mehmet D., gözaltına alındı. Avağ’ın sosyal medya hesabından geçen yıl “Kadın Cinayetlerini Durdurmak için yetkililer göreve” notunu yayınladığı görüldü.

Muğla Valiliği’nin yangınlar gerekçesiyle ormanlara girmeyi yasaklaması üzerine Akbelen Ormanı’ndaki çadır nöbetine müdahale eden jandarmanın İkizköylüler’i darp ederek ormandan çıkarması sonrasında çadır nöbeti için yeni bir formül üzerinde uzlaşıldı. Varılan anlaşmaya göre iki İkizköylü, iki çevre aktivisti ve iki avukattan oluşan küçük bir grup dönüşümlü olarak Akbelen Ormanı’nda nöbeti sürdürecek. Diğer İkizköylüler ve çevre aktivistleri ise ormanlık alanın dışında sayı kısıtlaması olmaksızın eylemlerini sürdürecek. Jandarma da ormanda bekleyecek ve yargı süreci sonuçlanana kadar ağaç kesimi yapılmamasını sağlayacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavranzlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

UEFA Süper Kupası’nda final karşılaşması, dün Chelsea ile Villarreal arasında oynandı. Rakibini penaltı vuruşlarının ardından mağlup etmeyi başaran Chelsea, tarihinde ikinci kez UEFA Süper Kupası’nı müzesine götürdü.

Bugün ise temsilcilerimiz Avrupa’da rövanş karşılaşmalarına çıkacak. Galatasaray UEFA Avrupa Ligi’nde İskoçya’nın St. Johnstone ekibi ile 1-1’in rövanşında deplasmanda karşılaşacak. Trabzonspor ve Sivasspor ise UEFA Konferans Ligi’nde tur arayacak. Sahasında oynadığı karşılaşmada Molde ile 3-3 berabere kalan bordo-mavililer, rakibini elemek için Norveç’te sahaya çıkacak. Sivasspor ise deplasmanda 2-1 yendiği Gürcistan temsilcisi Dinamo Batumi’yi konuk edecek.

Öte yandan Süper Lig’de heyecan yarın oynanacak Beşiktaş-Çaykur Rizespor karşılaşması ile başlayacak. Mücadele, 20.30’da oynanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefonda görüştü. Gani ile Erdoğan’ın görüşmesinde, Türkiye-Afganistan ilişkileri ele alındı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi ile Taliban bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor. Reuters haber ajansı ABD istihbaratına dayandırdığı haberinde Taliban’ın, Afganistan’ın başkenti Kabil’i en az 30, en çok ise 90 gün içinde ele geçirebileceğini yazdı. Taliban şu anda, Afganistan’ın yüzde 65’ini kontrol ediyor. 

Almanya ve Hollanda, sınır politikalarında değişiklik yaptı ve Afgan göçmenlerin ülkeden gönderilme işlemlerini askıya aldıklarını duyurdu. 

Polonya Parlamentosu yabancı medya kuruluşların faaliyetlerini yasaklayan yeni yasa tasarısını onayladı. Yasanın onaylanması Polonya’da yeni bir hükümet krizine sebep oldu. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.