Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dr. Zakira Hekmat: “Afgan kadınları, ‘Biz Taliban militanının nikahına girmek istemiyoruz, bu ölüm şerefli bir ölümdür’ diyerek intihar etti”

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin pazar günü (15 Ağustos) ülkeden ayrılmasının ardından Taliban, başkent Kabil’e girdi ve 20 yıl sonra ülkede yönetimi ele geçirdi. Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA) kurucularından Dr. Zakira Hekmat ile Afgan kadınlarını önümüzdeki dönemde nasıl bir hayatın beklediğini, Taliban yönetiminin kadınlara tanıyacağı sosyal statü ve hakları konuştuk.

Afganistan’da bugünden (17 Ağustos) itibaren her yerin kapandığını belirten Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA) kurucularından Dr. Zakira Hekmat, Taliban’ın 1996-2001 yılları arasındaki yönetimi nedeniyle Afgan kadınlarının korku içinde olduğunu söyledi. Hekmat, “Taliban’ın sözlerine kimse inanmıyor. Uluslararası alanda kabul görmek için Taliban şu an ılımlı konuşuyor. Ancak biz Taliban’ın kadın haklarını koruyacağından emin değiliz. Taliban’ın kara geçmişine bakarsak, kadınların bir umudu yok” diye konuştu.

“Afgan kadınları korku içinde”

Taliban’ın uzun yıllardır Afganistan’da olduğunu ve üyelerinin bir ay önce camilerden, kadınların dışarı çıkmalarının yasak olduğunu, çıkanların cezalandırılacağını anons ettiğini anlatan Hekmat, şöyle devam etti:

Taliban uzun yıllardır Afganistan’da var. İlk başlarda kasabalar ve köylerden şehirlere geldi ve bir ay içinde ele geçirdiği yerlerde elektriği kesmeye başladılar. Sonrasında camilerden yaptıkları anonslarda, kadınlar ve kız çocukları için ‘Dışarı çıkmayın’ uyarısı yaptılar. Kadınların dışarı çıkması halinde ise ceza verileceğini söylediler. Bu anlattığım bir ay öncesi. Sosyal medyada 12 yaş üstü kız çocuklarının Taliban üyeleri tarafından götürülmeye çalışıldığını gördük. Bu nedenle Taliban’ın değişmediğini düşünen Afgan kadınları korku içinde yaşıyor. Taliban evleri teker teker gezerek evde kaç kişinin yaşadığını listeliyordu. Biz kadınların özellikle otobüslerle Kabil’e götürülmesini istedik. Tabii bütün kadınlar Kabil’e gelemedi. Taliban Kabil’i ele geçirdikten sonra ise kadınlar, ‘Biz Taliban militanının nikahına girmek istemiyoruz. Bu nedenle bu ölüm şerefli bir ölümdür’ diyerek çatılardan atlayıp intihar ettiler.”

“Afganistan halkı olarak Taliban’ın değiştiğine inanmıyoruz”

Taliban üyelerinin evleri gezerek kontrol ettiğini, birçok kadının aldığı madalya, ödül ve diplomaları sakladığını söyleyen Hekmat, “Taliban evleri tek tek geziyor. Kadınlar daha önceden onurlu bir şekilde almış oldukları madalyalarını, ödüllerini, diplomalarını saklamak veya yakmak zorunda kalıyorlar. Biz Afganistan halkı olarak Taliban’ın değişmediğini düşünüyoruz. Uluslararası güçlerin baskısıyla değişse bile, daha ılımlı daha yumuşak davransa bile Afganistan’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Şu an uluslararası alanda tanınmak için herkesi kapsayacak bir hükümet kuracağını söylüyor. Ancak biz Afgan halkı olarak kesinlikle Taliban’ın değiştiğine inanmıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.