Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hendek patlaması davası: Sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi, MİT tarafından mahkemeye gönderilen yazıda “Patlama sabotaj değildir” denildi

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda geçen yıl meydana gelen iş cinayetine ilişkin davanın dördüncü duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun ve fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluk hallerinin devamına, bilirkişi raporunun beklenmesine ve duruşmanın 25 Ekim 2021 tarihine bırakılmasına karar verdi.

“İşçinin fıtratında ölüm yoktur”

Sakarya’nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020’de Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen ve yedi işçinin ölümü, 128 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın dördüncü duruşması bugün (13 Eylül) Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma öncesi aileler ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Avukatlar adına konuşan Can Atalay, “İşçinin fıtratında ölüm yoktur. Risk vardır, önlem vardır. Türkiye kapitalizminin en ucuz maliyeti işçi canı olmasın diye adalet istiyoruz, adalet talep ediyoruz. Sonuna kadar da edeceğiz” dedi.

MİT: Sabotaj değil

Ferizli Cezaevi’nin bitişiğindeki Büyük Duruşma Salonu’nda görülen davada mahkeme heyeti, tanık ve şikayetçileri dinledi. Önceki duruşmalarda sanıklar ile sanık avukatlarının patlamanın sabotaj nedeniyle kaynaklandığı iddia etmesi üzerine mahkeme heyeti, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) yazı yazarak bilgi istedi. MİT tarafından mahkeme heyetine verilen cevapta, patlama ile ilgili kendilerine ulaşan herhangi bir sabotaj ihbarının olmadığı belirtildi.

“Yanmaz kıyafet veriyorlardı ama bez parçasındandı”

Davaya şikayetçi olarak katılan, üç yıllık fabrika işçisi Oktay Tarım, “Patlama sırasında fabrikada çalışıyordum. Patlama çok şiddetliydi, bir hafta kulağım duymadı. Fitil bölümünde çalışırken yanmaz kıyafet veriyorlardı ama bez parçasındandı. Sorumluların ceza almasını istiyorum” dedi.

“Hükümete yakın olduğum için yargılanıyorum”

Tutuklu yargılanan fabrika sahibi Yaşar Coşkun ise kendisini şöyle savundu: “Burada suçları konuşmuyoruz zaten. Buradaki tek şey siyaset. Ben burada MÜSİAD Başkanı olduğum için yargılanıyorum. Hükümete yakın olduğum için. Gaziantep’te de oldu. 12-13 kişi öldü. Orada niye bir şey olmuyor. Ben sizden fabrikada keşif yapılmasını talep ettim. Eğer muskalardan patlama meydana geldiyse bunu söyleyenlerin cezalandırılmasını da talep ettim, kabul edilmedi. Yine duruşmada müştekileri yönlendiren Av. Saadet Diriarın ve birtakım müştekiler hakkında suç duyurusunda bulunuyorum.”

“Kamuoyu baskısıyla tutuklu tutuluyorlar”

Yaşar Coşkun’un avukatı Asena Aslan Burak da “Batman’da ifade veren Jandarma Komutanı neden yalan şahitlik yapsın? 2008’de bir sabotaj ihbarı olduğunu ortaya koydu. Patlamanın sabotaj olma ihtimalini de söylemedi. Neden? Çünkü yetkilendirilen avukatın baskısı altındaydı” diye konuştu.

Yaşar Coşkun’un diğer avukatı Abdürrahim Burak, müvekkillerinin kamuoyu baskısı nedeniyle tutuklu kaldıklarını iddia etti. Burak şunları söyledi: “Geçen celse tahliyeler oldu. Bu nasıl yargılama anlamak mümkün değil. Benim müvekkillerim hâlâ tutuklu. Bunun tek bir anlamı var. Kamuoyu baskısıyla tutuklu tutuluyorlar. Taksirli suçlarda 15 ay tutukluluk olmaz.”

Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Ekim 2021 saat 10:00’a erteledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.