Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (116) – HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan: “Muhalefet olarak bir araya gelirsek yüzde 80-90’la kazanıp tek adam rejimini tarihin çöp sepetine atarız”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan oldu. Programda HDP’nin 27 Eylül’de açıklayacağı tutum belgesi, erken seçim ihtimali ve ittifaklar konuşuldu.

“Bir araya gelirsek yüzde 80-90’la kazanıp bu tek adam rejimini tarihin çöp sepetine atacağız”

Toplumun, muhalefetin bir araya gelmesini talep ettiğini ve bu sorumluluktan kaçan partinin cezalandırılacağını vurgulayan Paylan’a göre, muhalefet partilerinde HDP ile görüşme konusunda büyük bir cesaretsizlik var. Bunun aşılması gerektiğini belirten Garo Paylan, “HDP’nin büyümesi muhalefetin büyümesi anlamına gelir. Muhalefet olarak bir araya gelirsek yüzde 80-90’la kazanıp bu tek adam rejimini tarihin çöp sepetine atarız” dedi.

“Nasıl kazanacağımızı hep beraber konuşmalıyız, HDP’yi yok sayan bir anlayışı asla kabul etmeyiz”

Toplumda bir değişim talebi olduğunu ve 27 Eylül’de bu değişimin hangi ilkeler çerçevesinde olması gerektiğini açıklayacaklarını belirten Paylan, “Biz ülkenin bütün temel meselelerini çözme iddiasındayız. Hep beraber nasıl kazanacağımızı da hep beraber konuşmalıyız. HDP’yi yok sayan bir anlayışı asla kabul etmeyiz” diye konuştu.  

Cumhur İttifakı’nın yapabileceği oyunları da hesaba katarsak yüzde 60 oya ulaşılmalı”

Millet İttifakı’nın tek başına aday çıkarmasının doğru olmayacağını söyleyen Paylan, parlamento seçimlerinde ittifak arayışında olmadıklarını ancak cumhurbaşkanlığı seçiminde yüksek bir oy oranına ulaşılması gerektiğini belirtti: “Parlamento seçimlerinde bizim bir ittifak arayışımız yok. Biz üçüncü yol siyasetini devam ettiriyoruz. Bizim içimizde zaten pek çok siyasi parti ve mücadele geleneği var. Türkiye’de radikal demokrasi yolunda mücadelemizi sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimi farklı. Cumhur İttifakı’nın yapabileceği oyunları da hesaba katarsak yaklaşık yüzde 60 oya ulaşılmalı. Muhalefetin bir hegemonya kurması gerekiyor. Seçim güvenliği ve ülkeyi demokrasiye taşımak için bir araya gelmemiz gerekiyor.”

“Eğer muhalefet, HDP’li seçmenlerin sadece Erdoğan karşıtlığı nedeniyle kendi adaylarına oy atacağını zannediyorsa yanılıyor”

HDP’nin 2019’daki yerel seçimlerde muhalefet partilerinin adaylarını ‘kayıtsız şartsız’ desteklediğini ancak bu kez aynısının olmayacağını söyleyen Paylan, şöyle devam etti:

“2019’daki seçimlerde güçlü olduğumuz yerleri kazandık. Kazanma ihtimalimiz olmayan yerlerde ‘Bu faşist iktidara kaybettireceğiz’ dedik. AKP karşısında hangi aday varsa kayıtsız şartsız destek verdik. Şimdi hem cumhurbaşkanını hem parlamentoyu seçeceğiz. Bizim de ideallerimiz doğrultusunda hep beraber nasıl kazanırız onu düşünmeliyiz. Eğer muhalefet, HDP’li seçmenlerin sadece Erdoğan karşıtlığı nedeniyle kendi adaylarına oy atacağını zannediyorsa yanılıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.