Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EuroLeague geri sayımı (10) – Çekirdeğini koruyarak çehresini değiştiren Fenerbahçe Beko, geçtiğimiz sezonun bir adım ötesini hedefliyor

2020-2021 normal sezonu bitirdiği sıra: 7.

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 8.

Fenerbahçe Beko’da gelenler ve gidenler

Koç: Sasha Djordjevic

Yeni transferler: Pierria Henry (PG, Baskonia), İsmet Akpınar (PG-SG, Bahçeşehir Koleji), Şehmus Hazer (SG, Beşiktaş Icrypex), Marial Shayok (SG-SF, Frutti Extra Bursaspor), Metecan Birsen (SF-PF, Pınar Karşıyaka), Achille Polonara (PF, Baskonia), Devin Booker (C, Khimki Moskova)

Sözleşme uzatanlar: Nando De Colo (SG-PG), Dyshawn Pierre (SF-PF), Ekrem Sancaklı (G), İsmail Karabilen (PF)

Takımdan ayrılanlar: Lorenzo Brown (PG, UNICS Kazan), Ali Muhammed (PG, serbest), Alex Perez (PG, Türk Telekom), Kenan Sipahi (PG, Casademont Zaragoza), Edgaras Ulanovas (SF, Zalgiris Kaunas), Jarrell Eddie (SF, SIG Strasbourg), Berkay Candan (PF, Bahçeşehir Koleji), Kyle O’Quinn (C, Paris Basketball), Johnny Hamilton (C, Atlanta Hawks)

Igor Kokoškovun ayrılışı

Fenerbahçe Beko’da geçtiğimiz sezon başında üç yıllık sözleşme imzalanan Igor Kokoškov, sezon hazırlıkları sürerken, kadro büyük oranda şekillenmişken takımdan ayrıldı ve NBA’e döndü. Luka Doncic’li Dallas Mavericks’in Kokoškov ilgisini ilk olarak tecrübeli NBA yazarı Marc Stein’ın duyurmasının ardından Kokoškov, açıklama yapmadığı bir süre sonunda Jason Kidd’in ekibine asistan koç olarak katıldı.

20 yıl boyunca ABD’de çalışan, yedi farklı takımda asistan koç olarak görev alan Igor Kokoškov’un 27 Temmuz gibi geç bir tarihte takımdan ayrılması, profesyonellik açısından eleştirilere sebep oldu. Pierria Henry, Achille Polonara gibi önemli transferlerin oyuncu profilinin, Sırp koçun oynatmak istediği tempolu basketbola uygunluğu düşünülünce zor bir durumda kalan Fenerbahçe Beko -Kokoškov’un ayrılık açıklamasından dört gün sonra- 31 Temmuz tarihinde Sasha Djordjevic’le anlaştığını açıkladı.

Yeni koç Sasha Djordjevic

Bu değişim yeni basketbol sezonunun başlamasına yakın gerçekleştiği için seçenekleri azalan Fenerbahçe, yine bir Sırp koçla üç yıllık sözleşme imzaladı. Avrupa basketbolu tarihinin en iyi oyun kurucularından biri olan Djordjevic, 2006’dan beri devam eden koçluk kariyerinde Olimpia Milano, Benetton Treviso, Panathinaikos, Bayern Münih ve Virtus Bologna’nın yanı sıra Sırbistan Milli Takımı gibi farklı ülkelerde, çeşitli ortamlarda başantrenörlük tecrübesi yaşadı. Son koçluk tecrübesi Virtus Bologna’da 2019’da FIBA Şampiyonlar Ligi’ni ve geçtiğimiz sezon İtalya ligi Lega Serie A’yı, Ettore Messina’lı Olimpia Milano’yu 4-0 mağlup ederek kazandı.

Sasha Djordjevic, Metro Enerji Spor Salonu’nda düzenlenen medya gününde Igor Kokoskov’un kurduğu kadroyu devralmasıyla ilgili, “Profesyonel olmak zorundayız. Transferlere ben karar vermedim ama bana sunulanı en iyi şekilde değerlendirmem gerekiyor. Oyunculara güveniyoruz. Onlara öz güven aşılamamız gerekiyor. Yaptıkları işten keyif almalarını, mütevazı olup sıkı çalışmalarını istiyoruz.Takım kimyası oluşturmak uzun bir süreçtir. Topu paylaşan ve pas vermeyi seven oyuncular isterim. Bizim takımda bunu görüyorum, bu şekilde devam etmeyi diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Ali Muhammed’in vedası

Yerli rotasyonundan yerelde Anadolu Efes, EuroLeague’de Real Madrid gibi örneklere kıyasla beklediği katkıyı alamayan Fenerbahçe Beko, yaptığı hamlelerle yerli rotasyonunda radikal değişikliklere gitti. Melih Mahmuoğlu ve Ahmet Düverioğlu’nun yerini koruduğu, Tarık Biberovic’in sorumluluğunun artacağı kadroda Ali Muhammed ve Berkay Candan takımdan ayrılırken, Şehmus Hazer, Metecan Birsen ve İsmet Akpınar kadroya dahil edildi.

Fenerbahçe 14 Eylül’de Bobby Dixon için samimi bir veda mesajı yayınladı. Dixon’ın karakterinin altının çizildiği açıklamayla 38 yaşındaki oyun kurucunun, 2015-16 sezonundan beri devam eden Fenerbahçe kariyeri sona erdi. Bu altı yılda geçtiğimiz sezon dışında her yıl kupa alma başarısı gösteren Ali Muhammed, biri EuroLeague olmak üzere toplamda kazanılan dokuz kupada başrollerden biriydi. Bobby Dixon, Fenerbahçe’nin “Sarı Miras” olarak somutlaştırmaya çalıştığı takım kültürüne özgüveni, pes etmeyen ruhu, cüretkarlığı ve güler yüzüyle en önemli katkıyı yapan isimlerden biri oldu.

Değişen yerli rotasyonu

Yaşadığı sakatlıklar ve yaş alması sebebiyle performansı düşen Dixon ve en üst seviye için yetersiz olan Berkay Candan ile yolları ayrılan Fenerbahçe Beko’da, yaşına göre (20) fiziği ve hücumdaki yetenekleriyle potansiyel vadeden Biberovic’in sorumluluğu artacak. Geçtiğimiz sezon gösterdiği performansla bir üst seviyede tercih edilen Şehmus Hazer, Metecan Birsen ve İsmet Akpınar eklemeleriyle yerli rotasyonu, Fenerbahçe’nin kadrosunun en güçlü olduğu dönemlere kıyasla dahi gelişti ve takımın hem ING Basketbol Süper Ligi (BSL) hem de EuroLeague’de eli güçlendi.

Trendbasket’in özel haberlerine göre Şehmus transferinden Beşiktaş’ın kasasına 900 bin avro girecekken yaz boyu tavrını Fenerbahçe’ye gitmekten yana koyan Şehmus, bu bedelin bir kısmını kulüpten alacaklarını bırakarak karşılayacak. 22 yaşındaki iki numara, geçtiğimiz sezon BSL’de 14.9 sayı, 3.7 ribaund, 4.1 asist ortalamalarıyla oynadı. 

Ufuk Sarıca ile Pınar Karşıyaka’nın Basketbol Şampiyonlar Ligi finaline uzanan sezonunda önemli gelişme kaydeden ve milli takım havuzuna dahil olan 26 yaşındaki Metecan Birsen, ligde maç başına 8.9 sayı, 5.3 ribaund, 1.3 asistle oynadı. Kariyerinde Alba Berlin, Ratiopharm Ulm ve Bayern Münih formaları giymiş olan, 57 EuroCup maçı tecrübesi bulunan İsmet Akpınar, 2018-19 sezonunda Beşiktaş’ta gösterdiği performansın ardından çıkışını geçtiğimiz sezon Bahçeşehir Koleji’nde sürdürdü. 26 yaşındaki Almanya doğumlu guard, ligde 29 maçta %40 üçlük isabetiyle 10.6 sayı, 1.5 ribaund, 2.5 asist istatistikleri tutturdu.

Vesely, De Colo, Guduric ve Pierre çekirdeği korundu

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı’nın, EuroLeague’de doğal Final Four adayı olduğu dönemde kadro istikrarı önemli bir faktördü. O dönemden takımda kalan son isim Jan Vesely, Ali Muhammed, Gigi Datome, Kostas Sloukas, Nikola Kalinic çekirdeğinin senelerce üstüne koya koya sağlamlaşması, bu nüveye uygun Bogdan Bogdanovic, Nicolo Melli gibi karakterler takımı tabanı yüksek, tavanı şampiyonluk bir ekip haline getirdi. Real Madrid’in Pablo Laso döneminde EuroLeague’in en başarılı takımlarından biri olmasında da benzer bir istikrarın payı büyük.

Bu çerçevede Jan Vesely önderliğinde takımda üçüncü sezonuna giren ve doğal bir lider olan Nando De Colo, kulübün başarı kültürünün temsilcilerinden Marko Guduric ile karakteri ve sahaya koyduklarıyla tam bir “tutkal oyuncu” olan Dysawhn Pierre çekirdeğinin korunması değerli.

Pierria Henry – Achille Polonara ikilisi

Takımın çekirdeğine yapılan en önemli iki ekleme, Baskonia’dan kadroya katılan Pierria Henry ve Achille Polonara. Fenerbahçe’nin, şut atabilen ve kendi skorunu üretebilen bir oyun kurucu takviyesinin yapılacağını hesaba katarak, bir ve dört numaraya EuroLegue oyuncu havuzunda yapabileceği en iyi iki hamleyi yaptığını söyleyebiliriz.

Saha içi melekeleri bir yana, Henry ve Polonara motoru yüksek, savaşçı karakterde oyuncular. Fenerbahçe Beko’nun geçtiğimiz sezonun kötü giden dönemlerinde aldığı gurur kırıcı mağlubiyetleri, Basketbol Süper Ligi finalinde Anadolu Efes karşısında isyan etmeyişini göz önünde bulundurunca, bu iki transferin değeri artıyor.

Pierria Henry’nin artılarını savunmayı rakibin oyun kurucusuna baskıyla başlatabilecek olması, açık sahadaki etkinliği, oyun görüşüyle birleştirdiği deliciliği; eksik yönünü şutu olarak özetleyebiliriz. De Colo’nun sorumluluklarını hafifletecek 28 yaşındaki ABD asıllı Senegalli guard, geçtiğimiz sezon Baskonia formasıyla 10.5 sayı, 3.2 ribaund, 7.3 asist ve 1.7 top çalma ortalamalarıyla oynadı.

2020-21 EuroLeague sezonuna damga vuran oyunculardan biri olan Achille Polonara, takım arkadaşlarını ve sahadaki enerjiyi yükselten oyunu, ribaund özelliği ve şut tehditi ile dört numarada takımın geçtiğimiz sezon alamadığı bir katkıyı verecek. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden 29 yaşındaki İtalyan, EuroLeague’de maç başına %44,3 üçlük yüzdesiyle 12.2 sayı, 6.6 ribaund, 1.9 asist, 1.2 top çalma istatistikleriyle oynadığı bir sezonu geride bıraktı.

Fenerbahçe Beko’nun diğer iki yabancı takviyesi Marial Shayok ve Devin Booker oldu. Bayern Münih ve Khimki Moskova formasıyla EuroLeague’de mücadele eden Booker’un, şu ana kadar kariyerinde yaşadığı sakatlık problemleri tekrar etmezse sırtı dönük oyunuyla takımın uzun rotasyonuna yeni bir hücum silahı kazandırabilir. 

Son olarak ülkemizde Frutti Extra Bursaspor formasıyla izlediğimiz Shayok ise, Jarrell Eddie’ye kıyasla şut atmak dışında da skor üretebilecek olmasıyla daha potansiyelli bir ekleme. Shayok, 2.13 kulaç açıklığıyla hücumun yanı sıra savunmaya odaklanırsa, asıl farkı o noktada yaratabilir. Maurizio Gherardini’nin bir diğer Kanadalı transferi, medya gününde Eurohoops Türkiye’den Arma Kaynar’a verdiği röportajda böyle bir planlama olduğu bilgisini paylaştı.

Fenerbahçe Beko’nun hazırlık maçları

Fenerbahçe Beko hazırlık döneminde altı hazırlık maçında beş galibiyet ve bir mağlubiyet yaşadı. Sırasıyla Semt77 Yalovaspor (88-77), UNICS Kazan (81-79), Zeljko Obradovic’in evine döndüğü maçta Partizan (89-62), Türk Telekom (83-62) ve Bahçeşehir Koleji’ni (82-67) mağlup eden Fenerbahçe, Tofaş ev sahipliğindeki Cevat Soydaş Basketbol Turnuvası’nda Galatasaray NEF’e 91-75 mağlup oldu.

Maurizio Gherardini’nin yanına Derya Yannier

Üç yıldır TBF Erkek Ligleri Direktörü olarak görev yapan Derya Yannier, Fenerbahçe Beko’nun Genel Menajer yardımcısı oldu. Lise, üniversitesi ve yüksek lisans seviyesinde sırasıyla Robert Koleji, Koç Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi’nde eğitim alırken bir yandan 28 yaşına kadar profesyonel sporculuk kariyerini sürdüren Yannier, TBF’den önce Eskişehir Basket’te genel menajer olarak yöneticilik kariyerine adım attı.

Beklenen oyun kurucu transferi

Fenerbahçe’de kadroya son bir oyun kurucu takviyesi yapılması bekleniyor. EuroLeague’e üç senedir damga vuran son şampiyon Anadolu Efes’in kısa rotasyonuyla fark yarattığı, Olimpia Milano başta olmak üzere tüm şampiyonluk adaylarının bu bilinçle hamleler yaptığı bir ortamda Fenerbahçe için bu transfer, Murat Murathanoğlu’nun tabiriyle “bir lüks değil, ihtiyaç”.

Şutu güvenilir, skor bulma ve oyun kurma meziyetleri olan, yeni “Bobby Dixon” olarak tanımlanabilecek bir oyun kurucu takviyesi, Fenerbahçe Beko’nun Final Four umutlarını filizlendirirken, Pierria Henry, De Colo ve hatta Şehmus’un performansını arttıracaktır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler