Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (117) – İYİ Parti Milletvekili ve eski Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin: “İktidar, Suriye krizi boyunca Rusya’yı hiç okuyamadı, bugün de Rusya’nın tercihlerini okuyamıyor”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu İYİ Parti Aydın Milletvekili ve eski Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin oldu. Programda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’deki görüşmesi ve Suriye’deki son durum konuşuldu. 

“Ortak açıklama düzenlenmemesinin nedeni bazı konularda mutabakata varılamaması olabilir”

Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmenin tamamının baş başa yapılmasına dikkat çeken Sezgin, Putin’in görüşmelerini baş başa yapmayı tercih etmediğini ve bu talebin Türkiye tarafından iletildiğini düşündüğünü söyledi. Sezgin tarafların görüşme sonrası ortak bir açıklamada bulunmamasını da şu sözlerle yorumladı: “Ya gizlenen ve derin bazı hususlar var ya da bazı hassas konularda mutabakata varılmadı ve bunlar teknik heyetler arasında çözüme kavuşturulacak.”

“Suriye krizi boyunca Rusya’yı hiç okuyamadık, bugün de Rusya’nın tercihlerini okuyamıyoruz”

İkili görüşmedeki en önemli konu başlığının Suriye olduğunu belirten Sezgin, “911 kilometre sınırımız olan bir ülkeyle ilgili sorunlarımızda binlerce kilometre uzaktan gelen ülkelerin tercihlerine tabi olduk. Suriye krizinin Türkiye üzerindeki maliyetinde Türkiye birinci derecede sorumlu. Suriye krizi boyunca Rusya’yı hiç okuyamadık, bugün de Rusya’nın tercihlerini okuyamıyoruz. Rusya’yı Suriye’den çekilmeye ikna edeceğimizi düşündük ama bu mümkün değildi ve Rusya tutum değiştirmeyeceğini defalarca vurguladı. Rusya’nın Suriye’deki savaşa doğrudan müdahale edeceğini hükümet ölçemedi” diye konuştu. 

“Türkiye’nin dış politikasını akıl ve ilkeler ekseninde değerlendiremiyorum”

Putin ile görüşmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşanan sorunları vurgulamasının Türkiye’nin elini zayıflattığını savunan Sezgin, “Türkiye’nin dış politikasını akıl ve ilkeler ekseninde değerlendiremiyorum” dedi.

“Suriye’de şu ana kadar bulunan geçici çözümler hep Rusya’nın lehine, Türkiye’nin aleyhine oldu”

İdlib konusunda Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmesinin oldukça zor olduğunu da belirten Sezgin, sorunun geçici çözümlerle geçiştirildiğini ve şu ana kadar bulunan çözümlerin tamamının Rusya’nın lehine, Türkiye’nin aleyhine olduğunu söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.