Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Barosu seçimleri yaklaşırken – Çağdaş Avukatlar Grubu Sekreterya Üyesi Av. İlke Çandırbay: “Birlikte yönetmeye talibiz”

İstanbul Barosu 16-17 Ekim’de seçime gidiyor. Baro başkanlığı ile kurulların aday listeleri açıklandı. Seçime katılan gruplardan biri de avukat Ata Yazıcıoğlu’nun başkan adayı olduğu Çağdaş Avukatlar Grubu. Grubun Sekreterya üyesi avukat İlke Çandırbay ile seçimlere giderken avukatların sorunlarını ve nasıl bir baro hedeflediklerini konuştuk.

“Avukatın karşı karşıya kaldığı sorun yurttaşın hak arama talebinin mücadelesini de sekteye uğratıyor”

Avukat İlke Çandırbay, avukatların birçok sorunu olduğunu dile getirerek, bunları şöyle sıraladı:

“Hepimizin yakıcılığını hissettiği birçok sorun söz konusu. Bir, memleketteki yakıcı hale gelen adalet talebinin parçası olmamız nedeniyle avukatların verdiği mücadele var. Mesleğimizi yaparken karşı karşıya kaldığımız sorunlar var. Diğeri de avukatların mesleklerini yaparken bireysel olarak karşılaştığı sorunlar. Avukat, yaptığı meslek nedeniyle yurttaşın yargı içindeki temsilcisi. Biz diğer mesleklerden farklı olarak bireysel olarak bir işi yaparken halkın hak arama özgürlüğünün de temsilciliğini yapıyoruz. Avukatın karşı karşıya kaldığı sorun yurttaşın hak arama talebinin mücadelesinin de sekteye uğramasına neden oluyor. Avukatın karşı karşıya kaldığı sorun sadece mesleki olmaktan çıkıyor bir yanıyla toplumsal bir sorun haline geliyor. Bizim içinde olduğumuz sorunları yargının sorunlarından bağımsız konuşamıyoruz.” 

“Avukatların büyük çoğunluğu işçi avukat olarak görev yapıyor, sömürü düzeni kuruluyor”

Avukat İlke Çandırbay, avukatların bireysel olarak içinde olduğu sorunları ise şöyle dile getirdi:  

“Avukatlar, eskisi gibi, kendi davalarını özgürce seçen, mesleğini yaparken bağımsız ilkeler çerçevesinde harekete edebilen, meslek etiğinin denetlenebilir olduğu çalışma koşuluna sahip değil. Artık avukatların büyük çoğunluğu işçi avukat olarak görev yapıyor. Sömürü düzeni kuruluyor, hem de avukatlık mesleğinin gerektirdiği bağımsızlıktan kendi kararını verebilmekten uzak, mesleği öğrenmekten uzak bir çalışma yürütüyorlar. Adliyeye kapıdan girerken aranarak girmeye başladığımız adliye mekanizması söz konusu olduğunda bu sorunlar katbekat artar hale geliyor. 

“Biz birlikte yönetmeye talibiz”

Avukat İlke Çandırbay, çözüm önerilerin ve nasıl bir baro hedeflediklerini ise şu sözlerle anlattı:

“Elimizde sihirli değnek yok. Var olan süreci doğru tespit edip mesleğin nereye gittiğini görerek, eşitsiz dönüşümü fark ederek program üretmek zorundayız. Bir de mücadele azmini koymak durumundayız. Çağdaş Avukatlar Grubu başkanı ya da yönetim kurulu adayları ‘yöneticilerimiz’, ‘idare edecek kişiler’ değil, aday olan meslektaşlarımız bizlerin sözcüsü. Bir sözü yükseltmeyi önemsiyoruz. Avukatlara birlikte yönetme çağrısı yapıyoruz. Yönetimde olduğumuz dönemin pratiklerini örnek gösteriyoruz. 2002 yılına dek İstanbul Barosu’nu yöneten bir grup, 46 yıldır mücadele veriyoruz. Bizim yönetimde olduğumuz dönemde İstanbul Barosu katılımcı, şeffaf ve demokratik bir yönetimle yönetiliyordu. Biz öncelikle bunun sözünü veriyoruz. Biz birlikte yönetmeye talibiz.”


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.