Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışarısı normalleşirken “içerisi” hâlâ normalleşemedi – İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: “Cezaevlerinde yaygın protestolar başlayabilir”

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle cezaevlerinde süren açık görüş yasağı 19 aydır devam ediyor. Medyascope yayınında Özgür Özdemir’in sorularını yanıtlayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle yaygın protestoların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

“Okullar açık, hapishanelerde açık görüş yasağının sürdürmenin anlamı yok”

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, cezaevlerinde süren açık görüş yasağını eleştirdi. Tutukluların 19 aydır yakınlarıyla açık görüşemediğini belirten Türkdoğan, şöyle konuştu:

“Açık görüş insanların hakkıdır. Şu an Türkiye’de her şey serbest ama cezaevlerinde açık görüş yasağı devam ediyor. Avukat görüşleri bile araya şeffaf bir materyal konularak yapılıyor. Meclis bu konuya el atmalı. Görüş yasağı neredeyse iki yıla yaklaşacak. Mahpusların psikolojisi bizim gibi değil. Onlar yıllardır kapalı ortamda kalıyorlar. İnsanların yakınlarını açık görüş vasıtasıyla görmesi onlara temas etmesi gerekiyor. Bu onların ihtiyacı, ekmek gibi, gıda gibi. Türkiye’de aşılama belli düzeye geldi. Okulların açık olduğu bir yerde hapishanelerde açık görüş yasağının sürdürmenin anlamı yok. Çok rahatlıkla açık görüş sistemine geçilebilir. Aşı olmayanlara test zorunluluğu getirilebilir. Adalet Bakanlığı gerçekten kapalı görüş yaptırmayı çok mu sevdi?”

“Çok ciddi hak ihlalleri var, yaygın protestolar başlayabilir”

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle yaygın protestoların yaşanabileceği uyarısında bulunan Türkdoğan, yaşanan hak ihlallerine ilişkin şunları söyledi:

“Cezaevlerinde aile görüşleri yapılamıyor. Yine siyasi mahpusların hakları giderek kısıtlanıyor. Yaşam hakkı ihlalleri var. İntiharlar ve koronavirüs nedeniyle ölümler devam ediyor. Ağır hastalar serbest bırakılmıyor. Yine gazete, kitap ve mektuplara erişimde ciddi sorunlar yaşanıyor. Sağlık hakkına erişimde ciddi sorunlar yaşanıyor. Örneğin, bir hasta mahpus hastaneye gidiyor, dönüşte karantinaya alınıyor. Yine cezaevine yeni girmiş birisi önce üç hafta başka cezaevinde karantinada kalıyor sonra hapishanesine giderken bir hafta daha karantinada kalıyor. Hak ihlalleri artıyor. Cezaevlerinde yaygın protestolar başlayabilir.”

“Adli Tıp Kurumu siyasi iradenin tercihlerini gözeterek hareket ediyor”

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hasta tutuklulara dair aldığı kararları da eleştiren Türkdoğan, “Mahpusların hapislik koşullarında tedavi edilmesi kolay değil. Kişi tek başına hayatını devam ettiriyor. ATK, siyasi iktidarın tercihlerini gözeterek hareket ediyor. ATK’nin bu yapısı değişmeli. Hasta tutukluları en son evrede, ölümlerine birkaç gün kala adeta ölmek üzereyken serbest bırakıyorlar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler