Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Kasım 2021): İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu COP26’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Diyarbakır’da hava parçalı bulutlu olacak. 

Ülkemizin kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Karadeniz kıyıları ile Iğdır, Bitlis, Van ve Siirt çevrelerinde yağmur yağacağı tahmin ediliyor. Ağrı ve Hakkâri çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği belirtiliyor. 

Marmara’nın güneyi, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz ile İç Anadolu’da rüzgarın kuvvetli esmesi bekleniyor. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 27 bin 259 yeni vaka tespit edildi, 203 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 117 milyon 879 bin 861’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü (10 Kasım) Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Bakan Koca’nın açıklamasına göre 18 yaş ve üzeri vatandaşlar bugünden itibaren hatırlatma dozunu olabilecek. Koca, 8-16 yaş grubundaki çocukların toplam vakalar içindeki oranının yüzde 10 seviyesine düştüğünü de belirtti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), koronavirüs salgınının başından bu yana 497 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 86 kuruş, euro kuru 11 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.624 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 584 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,80 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıklayacak.

TÜİK, eylül ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı eylül ayında bir önceki aya göre 70 bin kişi azalarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 11,5 seviyesine indi.

Şubat 2020’den beri maaşlarını alamayan 1.000’den fazla Onur Air çalışanı, bugün şirketin İstanbul-Bakırköy’de bulunan genel merkez binası önünde eylem yapacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu Antalya’da. Kentte esnafı, muhtarları, büyükşehir belediyesini ziyaret edecek olan Kılıçdaroğlu, daha sonra Döşemealtı Belediyesi Toplu Açılış Töreni’ne katılacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda İcra İflas Kanunu’nda değişiklikleri de içeren 5. Yargı Paketi görüşülecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Komisyon, bakanlığın bütçesini ele alırken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Birleşmiş Milletler’in davetlisi olarak İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 İklim Zirvesi‘ne katılacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Azerbaycan’daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Kabulde, iç siyasetten ekonomiye, dış politikadan terörle mücadeleye kadar birçok başlıktaki gelişmeler hakkında karşılıklı fikir teatisinde bulunulduğu öğrenildi. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, geçen yıl verdiği hutbenin içeriğiyle ilgili açıklamada bulunan Ankara Barosu’nun 11 yönetim kurulu üyesinden şikayetçi olduğu dava bugün başlıyor.  

14 yaşındaki kız çocuğunun babası tarafından istismar edilmesi yargıya taşınmıştı. Muhabirimiz Edanur Tanış, istismara maruz bırakılan çocuğun annesi ile görüştü. Anne Y.T., davanın ilk duruşmasının bugün yapılacağını söyledi. Haberimizi YouTube’dan izleyebilir, web sitemizden okuyabilirsiniz. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA, Avrupa Ligi’nde Marsilya ile oynanan maçta yaşanan tribün olayları nedeniyle Galatasaray’a 50 bin euro para cezası verildiğini açıkladı. Galatasaray ayrıca, Avrupa’daki iki deplasman maçını da seyircisiz oynayacak.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde Cebelitarık ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam etti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye’de. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orban’ı resmi törenle karşılayacak ve Türkiye’den yasadışı yollarla çıkarılan tarihi eserlerin Macaristan’dan ülkeye iadesi için düzenlenecek törene katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orban ile baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Oturumu’na katılacak, ortak basın açıklaması düzenlenecek ve son olarak Orban onuruna resmi akşam yemeği verecek.

Fransa’nın ev sahipliğinde yaklaşık 30 ülkenin katılımıyla Paris Barış Forumu düzenlenecek. 

Polonya ile Belarus arasında yaşanan göçmen krizi devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin Belarus’a uyguladığı yaptırımları genişleteceğini açıkladı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, gece boyunca birçok göçmenin Belarus sınırını geçip ülke sınırlarına girmeye çalıştığını söyledi. Blaszczak, sınırda buna benzer girişimler ile karşı karşıya kalabileceklerini belirterek, sınıra 15 bin asker konuşlandırıldığını açıkladı. Rusya’ya ait iki adet bombardıman uçağının da Belarus üzerinde devriye gezdiği belirtildi.

COP26 İklim Zirvesi’nde ülkelerin 1,5 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklık artışlarını önlemek için emisyonları nasıl azaltacağını belirleyen anlaşmanın ilk taslağı açıklandı. Taslak metin, konferansa katılan bütün ülkeler tarafından müzakere edilecek. Metinde, bütün tarafların gelecek yılın sonuna kadar karbonların kesilmesi için yeni ve gelişmiş planlar hazırlamaları gerektiği belirtiliyor. Bu arada devam eden COP26’da, ABD ve Çin, önümüzdeki 10 yılda iklim konusundaki işbirliğini artırmak için bir anlaşmaya vardı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2025 yılına kadar Ay’a astronot göndermeyecek. Eski ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin 2024 yılına kadar Ay’a astronot gösterme planına atıfta bulunulan açıklamada, “Yönetimin aldığı bu karar, teknik açıdan uygun değil” denildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.