Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (123) – CHP PM Üyesi Müslim Sarı: “Türkiye’de siyasal İslam parantezi kapanıyor, en önemlisi bu anlayışın yerine ne koyacağımızı konuşmak”

Ankara Gündemi’nin bu haftaki konuğu, İkinci Yüzyıl Enstitüsü Vakfı (İYEV) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Müslim Sarı oldu. Programda vakfın kuruluş amacı ve faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye siyasetindeki güncel sorunlar konuşuldu.

“En heterojen düşünce kuruluşlarından biriyiz”

Hem dünyada hem Türkiye’de radikal değişikliklerin yaşanacağı bir döneme girildiğini belirten Müslim Sarı, İYEV’i bu geçiş sürecinde Türkiye’nin temel meselelerine fikri katkı sunmak amacıyla kurduklarını söyledi. Herkese karşı şeffaf olunduğunu ve vakfın partiler üstü bir anlayışla kurulduğunu söyleyen Sarı, İYEV’in belki de dünya genelindeki en heterojen düşünce kuruluşlarından biri olduğunu dile getirdi.

“Siyasal İslam parantezi kapanıyor”

Türkiye’de yeni bir döneme girileceğini ve en önemli meselenin yeni yönetim anlayışının özellikleri üzerine fikir yürütmek olduğunu belirten Sarı, “Türkiye’de bir dönemin, parantezin kapanmakta olduğunu düşünüyoruz. Siyasal İslam parantezi kapanıyor. Artık hikayesi kalmamış bir yapı var ancak bu anlayışın yerine ne koyacağımız konusunda net değiliz. En önemlisi bunu konuşmak” dedi.

“Burada bulunanların ortak noktası cumhuriyetin ikinci yüzyılını konuşabilmek”

Vakfın danışma kurulunda Ayhan Bilgen, Ayfer Yılmaz, Rıza Türmen, Uluç Gürkan ve Ahmet Türk gibi oldukça farklı geleneklerden gelen tecrübeli siyasetçiler yer alıyor. Son dönemdeki kutuplaşma ortamı yüzünden düşünce kuruluşlarının içinin boşaltıldığını vurgulayan Sarı, farklı görüşlerden çok sayıda siyasetçinin İYEV’de bir araya geldiğini vurguladı: “Biz cumhuriyetin yüzüncü yılı yaklaşırken düşünce ortamına katkı sunmak istedik. Burada bulunanların ortak noktası cumhuriyetin ikinci yüzyılını konuşabilmek.”

“İktidardan da çok kişiyle görüştük”

Kuruluşun ortaya koyduğu görüşleri, yalnızca muhalefet ile değil iktidarla da paylaşacaklarını belirten Sarı, “İsteriz ki hükümet bunu bilimsel temellerde bir politika olarak alsın ve uygulasın çünkü düşünce kuruluşlarının amacı siyaseti etkilemektir. Muhalefetin politikalarına da altyapı oluşturmak isteriz. İktidardan da çok kişiyle görüştük, vakfın kuruluşunun oldukça faydalı olduğunu söylediler. Biz bir çalışma yaptığımızda hükümeti de, bakanları da davet edeceğiz” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.