Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Asistan ve Genç Hekimler Kolu Temsilcisi Laleş Tunç: “Bakanlığın yazısına rağmen 36 saat nöbet sürüyor, tutum değişmezse hastaneleri ifşa edeceğiz”

Sağlık çalışanlarının 36 saat süren nöbet saatleri, Doktor Rümeysa Şen’in yaşamını yitirmesi ile Türkiye’nin gündemine gelmişti. Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde nöbet saatlerinin düzenlenmesine ilişkin başhekimlere gönderdiği genelgelerin hastanelerde nasıl karşılandığını Medyascope’a değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan ve Genç Hekimler Kolu Temsilcisi Laleş Tunç, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca genelgeleri yeni bir şey yapmış gibi aktarıyor ama zaten var olan genelgelerdi. Yayımlandıktan sonraki süreçte de gördük ki hâlâ 36 saat nöbet tutan, hâlâ gün aşırı nöbet tutulan birçok hastane var. Önümüzdeki dönemde bu hastaneleri ifşa etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

“Günler sonra gelen taziye mesajı ayrımcılıktır”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Doktor Rümeysa Şen’in ölümünden günler sonra taziye mesajı yayımlamasının hekimler tarafından nasıl karşılandığı sorusunu “Taziye mesajı yayımlanması için sosyal medyadan tepki oluştuğunu biliyoruz. Hekimler bunu ayrımcılık olarak hissetti” diye yanıtlayan Tunç, Koca’nın hekimlere iletişim düzeyinin, sosyal medya hesabı üzerinden olmasını eleştirdi.

“Sağlık sistemindeki her boşluğu asistan hekimle doldurmak gibi bir eğilim var”

Sağlık hizmetinin oldukça büyük bir kısmının asistan hekimler tarafından karşılandığını söyleyen Dr. Laleş Tunç, Hastanelerdeki iş tanımımızı artık biz de bilmiyoruz çünkü her işe biz bakar gibi bir durumdayız. Sağlık hizmetinin yürümesi için gereken her boşluğu asistan hekimle doldurmak gibi bir eğilim var” dedi. Yoğun çalışma süreleriyle gündeme gelen asistan hekimlerin aslında uzman doktor olarak çalışabilecek hale gelmek üzere belli bir alanda eğitim sürecinde olduğunu hatırlatan Tunç, şöyle devam etti: “Buradaki hedef iyi birer uzman yetiştirmek olmalı ancak bizim pratikte yaşadığımız şey hem halk sağlığını tehlikeye sokacak şekilde hem de bizim eğitimimizin önüne geçecek şekilde çalıştırılmak oluyor. Hastalar da aslında yetkin olmayan bir hekimden hizmet almış oluyor.

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına dikkat çekmek için 23 Kasım’da başlatacağı Beyaz Yürüyüş‘ e giden sürece ilişkin sorularımızı da yanıtlayan Laleş Tunç, asistan hekimlerin neden yürüdüğünü anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.