Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel ödüllü Myanmar’ın devrik lideri Aung San Suu Kyi’ye dört yıl hapis cezası verildi

Myanmar’da geçtiğimiz şubat ayında ordu, darbeyle yönetime el koymuştu. Mahkeme, o tarihten beri ev hapsinde tutulan devrik lider Aung San Suu Kyi hakkında ilk kararını verdi. 76 yaşındaki devrik liderin, yargılandığı ilk davada dört yıl hapis cezası almasına karar verildi. Hakkındaki diğer 10 suçlama hakkındaki mahkemeler hala sürüyor. Diğer suçlamalarla Sun Kyi’nin ömrünün geri kalanını hapiste geçirmesi mümkün.

Aung San Suu Kyi, Myanmar’ın demokratik geçiş sürecinde oldukça önemli bir figürdü. Babası, Aung San Suu Kyi henüz küçük yaştayken rakipleri tarafından suikaste uğramış ve öldürülmüştü. Suu Kyi, eğitimini yurtdışında aldı ve İngiltere’de akademisyenlik yaptı. 1988 yılında hastalanan annesinin yanında bulunmak amacıyla Myanmar’a geri döndü. Myanmar’da siyasete atıldı ve demokrasi yanlısı harekete öncülük etmeye başladı.  2011 yılına kadar diktatörlük ve askeri cunta rejimlerinde ev hapsi cezası çekti. Çabaları için Nobel Barış Ödülü de dahil pek çok ödül kazandı.

Aung San Suu Kyi

2016 yılında Suu Kyi, Myanmar devlet başkanlığı konumuna geldi ve bu noktadan sonra tartışmalı bir figür haline gelmeye başladı. Başkanlık görevine gelene kadar demokrasi ve insan hakları kahramanı olduğu söylenen Suu Kyi, iktidarının ardından ordunun büyük bir destekçisi haline geldi. Özellikle Arakan eyaletindeki Müslüman Rohingya halkına yapılan soykırım karşısında sessiz kalışı ve hatta orduyu savunması eleştiri oklarını üzerine çekmesine neden oldu. Arakan’daki soykırımı araştıran Reuters muhabirlerinin tutuklanmasının ardından orduyu savundu ve “Gazetecilikten değil “devlet sırlarını sızdırdıkları için tutuklandılar” dedi.

Tavır ve söylemlerindeki değişikliğinin ardından insan hakları ve demokrasi kahramanlığı döneminde aldığı bazı ödüller geri alındı. Öğrenim gördüğü Oxford Üniversitesi, okuldan portresini kaldırttı. 435 bin kişi Nobel Barış Ödülü’nün geri alınması için başlatılan kampanyayı imzaladı. Demokrasi için yıllarını vermiş Suu Kyi, Myanmar devletinin tüm kötülüklerinin adeta temsilcisine dönüştü.

Hakkında çıkan bir biyografide Suu Kyi kapana kısılmış bir şekilde tasvir edildi. Biyografi kitabının yazarı Bruno Philip, bir röportajında “Myanmar’da iki yönetim var: Toplumsal, ekonomik ve diplomatik sorunlar üzerinde iktidarı kullanan Aung San Suu Kyi’nin yönetimi bunların biri. Fakat ordu, ulusal güvenlikle ilgili, iç meseleler ve sınırlarla, savunmayla ilgili tüm ayrıcalıkları elinde tutmuştur” dedi. Suu Kyi, iktidarda gelebilmek ve orada kalabilmek için tüm yaşamı boyunca uğruna savaştığı ideallere ihanet etti. Ordu ile uzlaşarak ömrü boyunca mücadele ettiği zulmün iktidarı altında yapılmasına göz yumdu.

1 Şubat 2021’de de ordu, seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek yönetime el koydu ve Aung San Suu Kyi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda hükümet yetkilisini gözaltına aldı. Orduya ait televizyon kanalında okunan bildiride, iktidarın Başkomutan Min Aung Hlaing’e devredildiği açıklandı.

Min Aung Hlaing

Böylece Suu Kyi’nin iktidarda kalabilmek için ordu ile uzlaşması sona ermiş oldu. Myanmar’ın kısa, ancak başarısız demokrasi dönemi sona erdi. Demokratik bir şekilde seçilmiş olsa bile ülkedeki insan haklarına ve zulümlere ses çıkarmayan Suu Kyi iktidardan düşmüş oldu.

Suu Kyi şu an ev hapsinde. Kendisi hakkında yapılan 11 suçlama hakkında mahkemenin vereceği kararları bekliyor. İlk dava hakkında karar verildi ve Suu Kyi dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suu Kyi, 100 seneden daha uzun süre hapis cezası ile yargılanmakta. Halihazırda 76 yaşında olduğu göz önüne alınırsa, ömrünün kalanını hapiste geçirme ihtimali var.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.