Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Aralık 2021): Kabine toplanıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Konya’da etkili olan kar nedeniyle 26 ilçede yüz yüze eğitime bir gün süreyle ara verildi. Yoğun kar yağışı nedeniyle Kars, Tunceli, Aksaray, Bingöl, Adana Karaman, Denizli ve Muğla’nın bazı ilçelerinde de eğitime bir gün ara verilecek. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

Hava sıcaklığının yurt genelinde düşmesi bekleniyor. Meteorolojinin tahminlerine göre özellikle iç ve yüksek kesimlerde kar yağışı etkisini gösterecek. 

İstanbul’da kar yağması bekleniyor, sıcaklık 2 derece olacak. Ankara’da kar yağışı devam edecek, sıcaklık 1 derece olacak. İzmir’de hava 7, Antalya’da 6, Diyarbakır’da 5 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 80 kuruş, euro kuru ise 18 lira 91 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 84 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 973 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,74 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı yurtdışı üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Kabine, bugün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak. İç ve dış gelişmelerin ele alınacağı toplantıda, döviz kurundaki hareketliliğin piyasaya yansımaları değerlendirilecek. Toplantıda, 2022 yılına girerken kamu çalışanları ve emeklilerin maaş düzenlemesi ile ilgili değerlendirme yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kabine toplantısının ardından “Millete Sesleniş” konuşması yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Malezya Dışişleri Bakanı Dato’ Sri Saifuddin Abdullah’ı kabul edecek. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve beraberindeki heyet ile görüşecek. Kılıçdaroğlu daha sonra CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına katılacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi görüşülecek.

Emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin 13 emniyet görevlisinin yargılandığı dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek. Lokumcu, 31 Mayıs 2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi için Hopa’ya gideceği gün, bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santrallerine (HES) karşı ilçe meydanındaki protestolarda kullanılan biber gazı nedeniyle hayatını kaybetmişti. Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava dokuz yıl beş ay sonra açılmıştı. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü’nün de aralarında olduğu 13 polis hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. 

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili biri tutuklu altı sanığın yargılandığı dava, Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Kısaca düne bakalım. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜSİAD’ın son ekonomik gelişmelere ilişkin “İktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli” çağrısına yanıt verdi. Erdoğan, “Ey TÜSİAD ve yavruları, sizin tek göreviniz var: Yatırım, üretim, istihdam ve büyüme. Hükümete saldırmanın değişik yollarını aramayın, bizimle mücadele edemezsiniz” dedi. 

Gelecek Partisi’nin ikinci kuruluş yıldönümü programı, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla İstanbul-Küçükçekmece’deki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Partisinin kuruluş yıldönümünde konuşan Davutoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi eleştirdi. Davutoğlu, “Meşrutiyetinizi kaybettiniz, düşün artık bu milletin yakasından” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) çağrısıyla bir araya gelen kamu emekçileri, “Geçinemiyoruz” sloganıyla Ankara-Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi. Kamu çalışanları adına açıklamada bulunan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’nin asgari ücrette dolar bazında Afrika ülkelerinin de gerisinde kaldığına dikkat çekti. Bozgeyik, “Geçinmek için, bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz” dedi.

İzmir’in Kınık ilçesindeki Polyak Madencilik’e ait madende geçen cumartesi gecesi (18 Aralık) meydana gelen patlamanın ardından incelemelerde bulunan ve işçilerle görüşen Bağımsız Maden-İş Sendikası, 51 madencinin yaralandığını belirtirken, hâlâ riskli durumda olan ve dün yeniden çalışmaya başlayan madenin denetimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da, Malezya Dışişleri Bakanı Dato’ Sri Saifuddin Abdullah ile açıklamada bulunacak. 

Şili’de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde 35 yaşındaki solcu Gabriel Boric, ülkenin yeni devlet başkanı oldu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de binlerce kişi, koronavirüs tedbirlerini bir kez daha protesto etti, göstericilerle polis arasında arbede yaşandı, 13 kişi gözaltına alındı.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’in 17. haftası, dün (19 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Haftanın kapanış maçında Fenerbahçe ile Beşiktaş, Ülker Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Büyük bir heyecana sahne olan yılın son derbisi, 2-2 sona erdi. Fenerbahçe’nin gollerini Mesut Özil (Penaltı) ve Mergim Berisha kaydederken, Beşiktaş’ın gollerini ise Josef de Souza attı. 

Günün diğer maçlarında Çaykur Rizespor, sahasında Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u 1-0 mağlup ederken, VavaCars Fatih Karagümrük ise deplasmanda Göztepe’yi 1-0 yendi. Yukatel Kayserispor-Gaziantep FK karşılaşması ise golsüz eşitlik ile sona erdi. 

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda VakıfBank, İtalya ekibi Imoco Volley’i 3-2 yenerek dördüncü kez dünya şampiyonu oldu. Fenerbahçe Opet ise Brezilya temsilcisi Minas’ı 3-0 yenerek dünya üçüncüsü oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 16 bin 910 yeni vaka tespit edildi, 171 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 124 milyon 124 bin 577’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, saat 13.00’te Kemal Can ile “5 Soru 10 Cevap” programları olacak. Ayrıca saat 20.00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu “Bir Kadın”, saat 21.30’da “Kültür & Tarih Sohbetleri” programı yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.