Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (129) – CHP Milletvekili Murat Emir: “Aşı olmayanlara yönelik zorlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesi lazım”

Ankara Gündemi programının bu haftaki konuğu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. Programda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından acil kullanım onayı alan yerli aşı Turkovac hakkındaki tartışmalar ve koronavirüs salgınının Türkiye’deki seyri konuşuldu. Turkovac ve Sinovac gibi inaktif aşıların yeni koronavirüs varyantlarına karşı etkisiz kaldığını vurgulayan Emir, “Aşısızlara ulaşamıyoruz, dönüp dönüp aynı kişileri tekrar aşılıyoruz. Aşı olmayanlara yönelik zorlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesi lazım” dedi.

“Turkovac tarzı üretilen aşılar varyantlara karşı etkisiz”

Yerli aşı üretilmesiyle iftihar ettiklerini vurgulayan Murat Emir, aşı hakkındaki veri eksikliğine de dikkat çekti. “Geç gelen aşı, aşı niteliğinden de kaybediyor” diyen Emir, Turkovac’ın, Türkiye’de yaygın kullanılan Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac gibi inaktif aşı olduğunu hatırlatarak bu tip aşıların Delta ve Omicron gibi varyantlara karşı etkisiz kaldığını söyledi. 

“Hekim olarak Turkovac’ı nasıl savunacağımın verilerinin bana sağlanması lazım”

Turkovac’a ilişkin verilerin kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılmadığını ve hekimlerin elinde aşıyı savunacak hiçbir verinin olmadığını vurgulayan Emir, “Bilimsel olarak elde edilen verilerin makalelerde yayımlanması ve herkesin ulaşabileceği şekilde paylaşılması lazım. Aksi halde hem aşınızı olması gerektiği gibi savunamazsınız hem de insanlardaki aşı tedirginliğini kıramazsınız. Hekim olarak Turkovac’ı nasıl savunacağımın verilerinin bana sağlanması lazım” dedi. 

“Aşı olmayanlara yönelik zorlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesi lazım”

Murat Emir, salgının gidişatını ve aşısızlara özel kısıtlamalar getirilip getirilmemesi gerektiğini de değerlendirdi. Ekonomik sorunlar nedeniyle yeniden kapanma tedbirleri alınamayacağını aktaran Murat Emir, aşı olmayanlara yönelik kısıtlamalara gidilmesi gerektiğini savunarak, “Aşısızlara ulaşamıyoruz, dönüp dönüp aynı kişileri tekrar aşılıyoruz. Aşı karşıtlığına karşı derin bir hoşgörü var. Aşı olmayanlara yönelik doğru ve ayrıntılı bilgilendirme öneriyorum. Aşı olmayanlara yönelik zorlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesi lazım. Kalabalık yerlere katılmama, konser veya maçlara gidememe gibi önlemlerin alınması lazım” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.