Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (29 Aralık 2021): Deniz Poyraz davası

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 9 derece olacak. Ankara’da hava 0, İzmir’de 14, Antalya’da 13, Diyarbakır’da -4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 11 lira 88 kuruş, euro kuru ise 13 lira 45 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.850 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 689 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,10 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılı Para ve Kur Politikası’nı açıklayacak.

Bugün Medyascope’ta saat 13.30’da “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” programı olacak. Kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pirinkayalar Tüneli Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantı ile katılacak, AKP Genel Merkezi’nde MKYK ve MYK toplantılarına başkanlık edecek.

Sedat Peker’in de aralarında bulunduğu 92 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Peker, “tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme”, “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme”, “silahlı örgüte üye olma”, “tefecilik”, “silahla kasten yaralama” suçlarından yargılanıyor. Dava kapsamında 26 kişi tutuklu yargılanıyor.   

HDP İzmir İl Başkanlığı’na 17 Haziran’da Onur Gencer tarafından düzenlenen silahlı saldırı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesiyle ilgili davanın duruşması, bugün İzmir Bayraklı Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kısaca düne bakalım. 

İstanbul-Bahçelievler’de dün (28 Aralık) HDP İlçe Örgütü binasına bir kişi silahlı ve bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırgan, parti binasında bulunan Ramazan Dişarı ve Aziz Şimşek‘i bıçaklayarak yaraladı. Hafif yaralanan iki partilinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Saldırganın bir elindeki silah ve diğer elindeki bıçakla tehditler savurduğu öğrenildi. Partililer tarafından engellenmeye çalışan saldırgan, polis tarafından gözaltına alındı. HDP’nin açıklamasında, “Bahçelievler İlçe Örgütümüze yönelik gerçekleşen saldırı münferit değildir. Tıpkı yarın duruşması görülecek olan Deniz Poyraz yoldaşımızın katledilişi gibi. Bu saldırılar bizleri yıldıramaz” denildi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı’nda yapılan saldırının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, önce DEVA Partisi’ni, ardından CHP’yi ziyaret etti. DEVA Partisi’nin Genel Merkezi’ne giden HDP’li liderler, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüştü. Buldan ve Sancar erken seçim çağrısını yinelerken Babacan, topyekûn değişimin ancak seçimle mümkün olabileceğini söyledi. HDP’li eş genel başkanların bir sonraki durağı ise CHP’ydi. CHP Genel Merkezi’ne giden Buldan ve Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin beraber olmaya ve helalleşmeye ihtiyacı var. Her görüş bizim için önemlidir” dedi. Buldan ise “Erken seçim ile yeni bir anlayış ve yönetim göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, koronavirüs varyantı omicron nedeniyle Güney Afrika ve bölgedeki yedi ülkeye getirdiği seyahat kısıtlamasının 31 Aralık’tan itibaren kaldırılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Rusya Yüksek Mahkemesi, Rusya’nın en eski insan hakları grubu olan International Memorial’ın kapatılmasına karar verdi. Memorial, Sovyetler döneminde idam edilen, hapsedilen veya zulüm gören milyonlarca insanın hatırasını yaşatmak için çalışıyordu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Ziraat Türkiye Kupası’nda beşinci tur heyecanı, dün (28 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile başladı. Trabzonspor, sahasında konuk ettiği TFF 1. Lig ekibi Boluspor’u Fode Koita’nın golü ile 1-0 yenerek bir üst tura yükseldi. Galatasaray ise bir diğer TFF 1. Lig ekibi Altaş Denizlispor karşısında büyük bir hezimet yaşadı. Normal süresi ve uzatma devreleri 3-3 sona eren karşılaşmanın galibini penaltı vuruşları belirledi. Altaş Denizlispor, kalecisi Abdülkadir Sünger’in harikalar yarattığı karşılamanın penaltı vuruşlarında Galatasaray’ı 6-5 geçerek son 16 turuna yükselmeyi başardı. 

Trabzonspor ve Altaş Denizlispor’un yanı sıra Kasımpaşa, Atakaş Hatayspor ve Fraport-TAV Antalyaspor, son 16 turuna yükselen diğer ekipler oldu. 

Ziraat Türkiye Kupası’nda beşinci tur heyecanı, bugün (29 Aralık) oynanacak karşılaşmalar ile devam edecek. Günün öne çıkan maçında Fenerbahçe, sahasında Afjet Afyon’u ağırlayacak. 

İngiltere Premier Lig’de son bir haftada yapılan koronavirüs testlerinde 103 kişinin sonucunun pozitif çıktığı duyuruldu. Bu vaka sayısı, koronavirüs salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. 

Forbes dergisi, 2021 yılının en çok kazanan sporcularını açıkladı. Listenin ilk 50 sırasındaki yer alan sporcuların elde ettiği gelir geçen yıla göre yüzde 16 artarak yaklaşık 2,8 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. MMA’in (Karma Dövüş Sanatları) en başarılı sporcularından Conor McGregor, toplam 180 milyon dolarlık kazancıyla listenin ilk sırasında yer aldı. McGregor’ı futbol dünyasının yıldızları Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo takip etti. Japon tenisçi Naomi Osaka ise 60 milyon dolarlık kazancı ile bir yıl içinde en fazla para kazanan kadın sporcu oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 32 bin 176 yeni vaka tespit edildi. 184 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 130 milyon 28 bin 569’a çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Medyascope Plus’tan saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış” yayınlanacak. Saat 12.30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü” programı olacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.